Satira “Uspjeh preko noći” odvest će vas u svijet u kojem se vodi bitka oko prevlasti i moći

U Histrionskom domu održana je hrvatska praizvedba satire  Uspjeh preko noći autora Davida Mameta, u režiji Saše Broz. Riječ je o predstavi koja je do sada bila toliko uspješna na mnogim svjetskim kazališnim pozornicama  da su se u ulogama između ostalih našle i apsolutne zvijezde filma Jeff Goldblum, Kevin Spacey ,ali i pop zvijezda Madonna.

 

Fotografija: Glumačka družina Histrion, Zagreb 2019.

 

Satira Uspjeh preko noći progovara o jednoj tipičnoj Hollywoodskoj priči smještenoj u filmskoj industriji , u kojoj se satiričnost prepoznaje u svim sferama života. Kako izgleda  muški svijet u kojem se vodi borba za prevlast i moć  tema je koja bi mogla privući mnogobrojne gledatelje u Histrinski dom, a važnost ove teme uvidjela je i redateljica predstave Saša Broz.

 

„Ovaj tekst je izabravo mene. Naime , Ivan Goran Vitez je prije desetak godina donio tekst ravnatelju Histriona Zlatku Vitezu , a koji je isti tekst preveo . Tekst je čekao punih deset godina da se otvori prilika da ga ja zgrabim“ rekla je redateljica predstave Saša Broz.

 

Fotografija: Glumačka družina Histrion, Zagreb 2019.

 

Ova višeslojna predstava smještena je u američki svijet filmske industrije gdje se dva producenta bore za uspjeh preko noći ,  a obzirom na to da je riječ o pozamašnim iznosima , borba za uspjehom je okrutnija. U Hrvatskoj praizvedbi uloge tumače Lana Gojak, Franjo Kuhar i  Vladimir Posavec-Tušek.

 

“Ja igram Karen, a Karen je cura koja je došla privemeno na posao tajnice u jedan muški svijet , muške komunikacije i iako je na prvu zbunjena i ne zna kako da se ponaša ona na kraju na neki način obrlati dečke” ističe glumica Lana Gojak.

 

„Radi se o dvojici producenata koji pokušavaju snimiti jedan film koji smo mi okarakterizirali kao film B produkcije. Meni je zabavna uloga jer pruža jedan zbilja zanimljivi luk pun naglih događanja i preokreta „ dodao je glumac Vladimir Posavec-Tušek.

 

Ovaj britki Memetov dijalog američke dramaturgije možete pogledati u Histrionskom domu 29. i 30. siječnja 2019 godine.