Odlične izvedbe Gavranovih predstava , ali i reakcije domaće i njemačke publike obilježile su “9.GavranFest” održan u Augsburgu

Izvedbom predstave Zabranjeno smijanje u Sensemble Teatru u Augsburgu zatvoren je 9.GavranFest na kojem su se izveli kazališni tekstovi našeg književnika i dramatičara Mire Gavrana i to u izvedbama kazališta iz Njemačke, Austrije i Hrvatske.

 

U tri festivalska dana 9.GavranFesta u njemačkom gradu Augsburgu održale su se izvedbe pet kazališnih predstava: Lutka Sensemble Theatra iz Augsburga, , Poncije Pilat Theatra Und so fort iz Minhena, Sladoled Teatra Gavran iz Zagreba, Pivo Sensemble Theatra iz Augsburga i Zabranjeno smijanje Theater Center Forum iz Beča.

 

Predstavom “Zabranjeno smijanje” Theater Center Forum iz Beča zatvoren je “9.GavranFest” / Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Augsburg 2019.

 

„Vrlo sam zadovoljan sa 9.GavranFestom , a to su bila tri intenzivna dana. Pripreme su trajale tjednima i nikada se ne zna kakav će biti rezultat niti kako će domaća publika primiti stranog autora , kao niti da li će doći na predstave. Za mene je to bilo odlično iskustvo kada sam vidio da su odlično primili tekstove i ideje autora. Situacija je bila posebna, jer je GavranFest bio posvećen živućem autoru , a inače se Festivali posvećuju autorima koji više nisu s nama. Bilo mi je lijepo i zanimljivo vidjeti kako je Miro primio sve te interpretacije svojih tekstova i da prihvaća svaku varijantu, te da je bio znatiželjan vidjeti kako će ispasti pojedina izvedba.Ja sam isto autor i znam koliko je teško prihvatiti tuđu varijantu izvedbe vlastitih tekstova“ rekao je selektor 9.GavranFesta Sebastian Seidel.

 

„Jako sam zadovoljna sa svime na ovogodišnjem 9.GavranFestu jer je sve prošlo u redu. Bilo nam je zadovoljstvo ugostiti sve koji sudjeluju na GavranFestu jer su izuzetno dragi i društveni i iznenadilo nas je to druženje s ljudima, ali i pozitivno prihvaćanje publike. Posebno me se dojmila izvedba predstave Sladoled u izvedbi Teatra Gavran koju sam gledala s kćerkom“ nadodala  je Anne Schuester , selektorica 9.GavranFesta.

 

Selektror “9.GavranFesta” Sebastian Seidel , književnik Miro Gavran i prevoditelj Tihomir Glowatzky / Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Augsburg 2019.

 

Zadovoljstvo s 9.GavranFestom nije krio niti autor Miro Gavran koji je uživao u izvedbama i druženju s publikom, ali i prevoditelj Tihomir Glowatzky koji je preveo tekstove na njemački jezik.

 

„Jako sam sretan što se 9.GavranFest po prvi puta održao u Njemačkoj , a koji su selektori i producenti Anne Schuester i Sebastian Seidel odlično organizirali. Predstave su bile kvalitetne,atmosfera je bila srdačna i prijateljska, a publika je sve predstave popratila velikim aplauzom i tako nagradila sjajne glumce i glumice. Bilo mi je zadovoljstvo susresti se s mojim glumcima i redateljima iz Njemačke i Austrije, te vidjeti predstave rađene po mojim tekstovima. Razgovore nakon predstava odlično je moderirao Sebastian Seidel uz asistenciju mog prevoditelja na njemački jezik Tihomira Glowatzkoga i sretan sam što se brojna publika koja je pratila te razgovore aktivno u njih uključivala svojim pitanjima“ istaknuo je Miro Gavran.

 

„Ja sam jako zadovoljan 9.GavranFestom i to ne samo kako su tekstovi bili izvedeni nego me je i pozitivno iznenadila reakcija publike ,jer su reagirali u dijelovima gdje se to očekivalo, ali i tamo gdje se nije očekivalo od njih. A posebno me veseli to kako je publika prihvatila druženja nakon predstave kao i tu vrstu komunikacije na pozitivan način“ rekao je Tihomir Glowatzky.

 

Tihomir Glowatzky i Miro Gavran su s veseljem odgovarali na zanimljiva pitanja iz publike / Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Augsburg 2019.

 

U Augsburgu je bio i selektor GavranFesta iz Praga František Karoch koji je s našim autorom i njemačkim domaćinima razgovarao o pripremi jubilarnog desetog GavranFesta koji će se održati u listopadu ove godine u Pragu.

 

„Ja mislim da je ovaj GavranFest bio mali komorni Festival koji je imao puno lijepih predstava, a posebno je Lutka bila odlična i Sladoled izvrstan , gdje su glumice Mladena Gavran i Ana Vilenica pokazale svoje kvalitete , ali sve su predstave bile na posebnom nivou.

Već razmišljamo što ćemo pripremiti na desetom jubilarnom GavranFestu u Pragu i mislim da će se u pet Festivalskih dana održati izvedbe predstave iz drugih Europskih zemalja , ali i možda i Azerbajdžana , tako da se moramo dobro koncentrirati. Mislim da je uz organizatore 9.GavranFesta , zadovoljan i sam autor kao i njegova obitelj” istaknuo je František Karoch , selektor GavranFesta iz Praga.

 

 

 

Na Festivalu su nazočili i hrvatska konzulica Sonja Lovrek Velkov i konzul Mladen Nimac, a doputovali su i brojni gosti iz Berlina, Minhena, Frankfurta, Beča, Bamberga, Zagreba i Praga.