Kako je đavo došao u teatar?

Ovaj tjedan predstavljam vam zbirku pjesama iza koje stoji mladi pjesnik Luka Premer. Svoju je prvu zbirku pjesama naslovljenu Došlo je neki drugo vrijeme objavio sa svega 16 godina, no već je tada pokazao zrelost i talent nagrađen na međunarodnom festivalu poezije i glazbe u Fužinama, a nastupao je i na brojnim pjesničkim festivalima. Tajnik je pjesničke udruge Vjekoslav Majer u Zagrebu i veliki ljubitelj filma. U pripremi ima zbirku pjesama i roman, a ja vam donosim zbirku poezije Đavo u teatru, koju je uredio Zdravko Odorčić u izdanju KULTure sNOVA.

Đavo u teatru zbirka je poezije koja će vas osvojiti od prvog stiha. Pjesnik je u stihove utkao intimne, misaone, religiozne, pejsažne, ljubavne motive; ali i motiv pjesništva i pjesnika samog. Motivi su tu i vremena i novca, i privida i stvarnosti, i prolaznosti i vječnosti. Zrela promišljanja o roditeljstvu, djetinjstvu, budućnosti, prolaznosti vremena, ali i životu samome utkana su u jednostavan, no ipak snažan pjesnički jezik. Pjesnički jezik je ponekad i grublji, no upravo ga to čini još životnijim i upečatljivijim. Simbolika, metafore, usporedbe i epiteti česti su i zorno dočaravaju pjesničku sliku koju autor želi prenijeti. Svjestan svijeta oko sebe, progovara o problemima s kojima su suvremeni svijet i ljudi današnjice suočeni te kako se s njima nose. Suprotstavljeni su pesimizam i nada, vjera i strah, ali i ljubav i ispraznost. Iako vrlo zorna i jasna oko svega što čovjeka muči, vrlo realna oko problema i strahova, ova zbirka ipak ostavlja prostora nadi i vjerovanju da će đavo ipak napustiti teatar i biti samo loša uspomena.

Mladi autor snažnog izraza i pjesme jednostavnog stila, ali složenih značenja te brojna pitanja na koja mnogi od nas traže odgovore neka budu povodom da zavirite među stihove ove zbirke, zasigurno ne i jedine jer će se za autora, vjerujem, još puno čuti.