Svečano je otvoren “9.GavranFest” u njemačkom Augsburgu

U njemačkom gradu Augsburgu izvedbom komedije Lutka ( Die Puppe) pred mnogobrojnom njemačkom i hrvatskom publikom svečano je otvoren 9.GavranFest, kazališni festival na kojem se izvode kazališni tekstovi našeg književnika i dramatičara Mire Gavrana.

 

Komedija Lutka je jedan od najprevođenijih i naizvođenijih Gavranovih tekstova , te je do sada imala osamnaest premijera diljem svijeta, stoga niti ne čudi da je upravo s njom otvoren 9.GavranFest . Tema komedije je vrlo bliska njemcima kojima život s lutkom i nije tako stran, a izvedba u glumačkom postavu Kerstin Becke i Heiko Dietz bila je izrazito humoristična i puna veselja, te je naišla na izrazito pozitivnu reakciju kod publike, ali i autora.

 

„Iznimno sam zadovoljan kako je organiziran 9.GavranFest, te mi je drago da je kazalište bilo popunjeno do zadnjeg mjesta. Predivan govor su održali  pročelnik za kulturu grada Augsburga Thomas Weitzel, te selektor festivala Sebeastian Seidel. Ono što je iznimno važno da je izvedba Lutke bila izvrsna i da su glumci dali svoj maksimum, a i režija je bila odlična“ ističe Miro Gavran.

 

 

„GavranFest je vrlo važan festival za Augsburg jer u našem gradu postoji zajednica hrvata i nadam se da će i oni prisustvovati  ovom festivalu i vidjeti djela najpoznatijeg hrvatskog autora . Lutka je inteligentan komad što dokazuje i činjenica da se u njenim dijalozima može iščitati humor. Jako sam uživao u ovoj izvedbi ne samo zbog humora nego zato što ima i ljudsku poruku , a ona je ljudski ideal“ ističe Thomas Weitzel , pročelnik kulture grada Ausburga.

 

Komedija Lutka nosi priču 21. stoljeća koja se sve više popularizira u svijetu , a  priča je to o mladom čovjeku koga nakon sedmogodišnje veze ostavi djevojka, pa se javi na natječaj za ženu-lutku savršenog androida kojeg je konstruirala žena koju je ostavio njezin muž. Mladi muškarac će sa ženom lutkom u pola godine zajedničkog života doživjeti sukus muško-ženskih odnosa, te posvjestiti u čemu je sve griješio s prethodnom partnericom.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Augsburg 2019.

 

 

Mnogobrojna publika se nakon ove odlične izvedbe zadržala u Sensemble Theatru na razgovoru s autorom Miro Gavranom, prevoditeljem Tihomirom Glowatzkyim , redateljem i selektorom Festivala Sebastianom Seidelom i glumcem Heikom Dietzom , koji su rado odgovarali na pitanja publike. Publika je komentirala da bi  vrlo rado gledala i komediju „Lutak“ , tako da  našeg autora možda očekuje i pisanje ove komedije namjenjene ženama.

 

„Dobio sam iznimno zanimljiva pitanja na koja mi je bilo ugodno odgovarati , tako da se na najbolji mogući način Festival otvorio u dobrom ozračju. Drago mi je da su neki ljudi došli iz Berlina, Munchena,Praga i Beča, tako da je ovo pravi međunarodni festival“ dodao je Miro Gavran.

 

9.GavranFest nastavlja se i u subotu 2.veljače , kada će se održati izvedba predstave Poncije Pilat nastala prema istoimenom Gavranovom romanu , u adaptaciji Heiko Dietza, a u izvedbi Theatra Und so fort iz Muchena.Potom slijedi izvedba komedije Sladoled u izvedbi Teatra Gavran iz Zagreba u kojoj uloge tumače Mladena Gavran i Ana Vilenica, a sami kraj večeri rezerviran je za još jedno druženje s autorom i glumcima.