“Zbirka Kurjak” izložena u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu sadrži djela hrvatske i bosansko-hercegovačke provenijencije

U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu otorena je četvrta po redu izložba iz ciklusa Privatne kolekcije u javnoj instituciji , a ovoga puta dio svoje zbirke izložio je prof.dr.sc. Asim Kurjak koji u svom vlasništvu posjeduje preko sedamsto umjetničkih djela.

 

Nakon Kolekcije Vugrinec, Kolekcije Hanžeković, te Kolekcije Roglić, javnosti je u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu predstavljena i Zbirka Kurjak , jednog od naših najvećih kolekcionara prof.dr.sc. Asima Kurjaka koji u svojem vlasništvu ima sedamsto umjetničkih djela , a u Umjetničkom paviljonu izloženo je njih stotinu i pedeset.

 

„Ja sam jednostavno u početku uvijek pokazivao interes prema slikarstvu.Taj interes je s vremenom postao hobi , a zna se s kakvim se žarom bilo koji hobi realizira , a iz hobija to je postala ovisnost. Ja se danas usuđujem reći da sam ovisan jer bi i posljednju kunu dao za lijepu sliku . Ja sam sretnih koji je pišući knjige u inozemstvu honorare trošio na slike , a te slike su dio baštine naše i vaše i svih ljudi i lijepoj našoj i moj je osjećaj da nije moralno i etično čuvati to samo za sebe , svoju obitelj i par prijatelja koji dođu i to vide.

Presudnu ulogu odigrao je Igor Zidić koji je rekao da idemo kolekciju izložiti u jedan adekvatan prostor kakav je Umjetnički paviljon u Zagrebu, pa ćemo to učiniti ozbiljno i bez jeftinih samopromicanja jer meni taj oblik samopromicanja ne treba.“rekao je prof.dr.sc. Asim Kurjak, kolekcionar.

 

Prof.dr.sc. Asim Kurjak proteklih pet desetljeća sakupljao je ovu zavidnu kolekciju , a vrijednost i značaj kolecije koja je nastala u međuvremenu je ljubiteljima umjetnosti neprocijenjima, a posebno  je toga bio svjestan i autor ove izložbe autor izložbe Igor Zidić.

 

„Doktor Kurjak je od početka bio spreman za to da napravimo ovu izložbu , ali je problem kod njega bio napraviti selekciju . Ja sam tu selekciju napravio prema dva kriterija . Uvijek jedan vrijednosni koji može biti upitan , to je moj kriterij , a drugi je sadržajni. Ta zbirka ima dva dva kraka , jedan je hrvatski,  a drugi je bosansko hercegovački, jer je Krujak u svoju zbirku utkao i Hrvatsku danas i Bosnu iz koje vuće porijeklo“istaknuo je prof.Igor Zidić, autor izložbe.

 

Na izložbi su izložena djela hrvatske i bosansko-hercegovačke provenijencije,od čega je devedeset posto slika po prvi puta izloženo javnosti,  a to je posebno zainteresiralo i gradonačelnika grada Zagreba koji je otvorio ovu izložbu.

 

Izložba Zbirke Kurjak obuhvaća oko 160 izložaka u različitim tehnikama i formatima: od vrlo velikih, reprezentativnih formata u tehnici uljenih boja do sitnih bilježaka, crteža, skica ili ilustracija. Na izložbi su izložena  djela mnogih uglednih i najuglednijih umjetnika od početaka Moderne do sada aktualnih mladih prvaka poput: Bukovca, Medovića, Čikoša-Sesije, Crnčića, Kovačevića, Vidovića, Auera, Račkoga, Krizmana, Krušlina, Rojčeve, Račića, Becića, Mijića, Babića, Miše, Gecana, Šeferova, Varlaja, Krizmanića, Trepšea, Uzelca, K. Hegedušića, Motike, Mujadžića, Paraća, Detonija, Šimunovića, Šohaja, Šebalja, Kopača, I. Generalića, Glihe, Dulčića, Price, Veže, Lovrenčića, Reisera, Masle, Murtića, Rabuzina, Džamonje, Vanište, Ivančića, Stančića, Trostmana, Kavurić–Kutrovićeve, Berbera, dvojice Vejzovića, Kauzlarića, Lapuha, Kuliša i brojnih drugih vrsnih majstora.