“9.GavranFest” po prvi puta će se održati u njemačkom Augsburgu i to od 01. do 03. veljače 2019.godine

Njemački grad Augsburg će od 01. do 03. veljače postati prijestolnica 9.GavranFesta , kazališnog festivala na kojem se izvode isključivo kazališni tekstovi našeg književnika i dramatičara Mire Gavrana.

 

U tri festivalska dana održat će se izvedbe pet kazališnih predstava, a prva je na rasporedu izvedba komedije Lutka Sensemble Theatra iz Augsburga, koja će se održati 01. veljače, a nakon koje slijede izvedbe  Theatra Und so fort iz Minhena, Teatra Gavran iz Zagreba i Theater Center Forum iz Beča.

 

„Jako sam sretan što će se 9.GavranFest održati i u Njemačkoj , u lijepom gradu Augsburgu koji sam posjetio jednom , prije trinaest godina, kada mi je Sensemble Theater izveo premijeru moje ozbiljne drame Kako ubiti predsjednika. Protekle dvije godine taj teatar s puno uspjeha kod kritike i publike izvodi moju komediju Lutka, pa mi je drago da su se odlučili organizirati ovaj festival“ rekao je tim povodom Miro Gavran.

 

Selektori i producenti 9.GavranFesta  Anne Schuester i Sebastian Seidel osim što su pozvali pet predstava iz Austrije, Hrvatske i Njemačke, organizirali su  i dva okrugla stola na kojima će o Gavranovom radu govoriti ugledni redatelji, glumci, teatrolozi i prevoditelji.

 

U subotu, 2. veljače na rasporedu je monodrama Poncije Pilat u izvedbi Theater Und so fort iz Minhena, koja je nastala prema istoimenom romanu Mire Gavran i komedija Sladoled, u izvedbi Teatra Gavran iz Zagreba, a zadnji dan 9.GavranFesta, 03.veljače na rasporedu su Gavranove  komedije Pivo, u izvedbi Sensemble Theatera iz Augsburga i  Zabranjeno smijanje u izvedbi Theater Center Foruma iz Beča.

 

GavranFest su 2003. godine pokrenuli Slovaci u gradu Trnavi u Kazalištu Jana Palarika gdje je imao četiri izdanja, potom se 2013. održao u Krakovu u Poljskoj u Teatru Ludowy, a od 2016. godine se održava u Pragu u Češkoj.

 

„GavranFest je pridonio popularizaciji moga kazališnog rada u Slovačkoj, Poljskoj i Češkoj, gdje se do sada odvijao , pa mi je drago da je došla na red i Njemačka, zemlja u kojoj se teatru pridaje velika pozornost“ dodao je Gavran .

 

Kako se ističe u najavi , Miro Gavran je do sada imao sedam premijera u njemačkim kazalištima, te su mu objavljene dvije knjige drama na njemačkom jeziku u izdanju University of Bamberg Press U Bambergu , a svojedobno su čak tri njegove drame bile uvrštene u hrestomatiju najboljih svjetskih drama u izdanju izdavačke kuće Anton Hiersemann iz Stuttgarta, a riječ je o dramama Kreontova Antigona, Ljubavi Georgea Washingtona i Noć bogova. Na njemačkom jeziku su objavljeni i Gavranovi romani Zaboravljeni sin, Judita, Poncije Pilat i Krstitelj. Održavanje ovog festivala u Njemačkoj, bit će bez sumnje poticaj njemačkim teatrima da u budućnosti još više pozornosti posvete tekstovima hrvatskog književnika.