Majstori u kući, život u koricama

Milana Vuković Runjić ime je poznato hrvatskoj čitateljskoj publici. Dosad je objavila dvadeset i pet knjiga, a za svoj književni rad dobila je 2016. godine Nagradu Grada Zagreba. Za urednički je rad pak nagrađena nagradom Kiklop 2005. godine. Piše prozu, poeziju i eseje, a pisala je i brojne kolumne, ali i organizirala razne tribine. 2019. godinu Milana Vuković Runjić započinje romanom Majstori u mojoj kući u izdanju Vuković & Runjić, a za koji je lektorirala Neli Mindoljević.

Majstori u mojoj kući roman je podijeljen u četiri dijela i u kojem će svatko tko bude čitao pronaći nešto slično sebi. Radnja započinje in medias res  i postavlja se njezin okvir: dolaze majstori koji u dva tjedna trebaju načiniti preinake na kući kako bi ona bila funkcionalnija i prilagođenija obiteljskom životu. Pripovijeda se u prvom licu o bračnom paru umjetnika, njihovom poimanju života, braka, umjetnosti i načina kako se nose sa svakodnevicom i društvenim normama. Neposrednim i iskrenim pripovijedanjem dobiva se uvid u promjene koje život nosi, probleme s kojima se susreći, a bez zadrške se spominje i nevjera. Uz reference na suvremenost, prisutno je prisjećanje i na mladost, a kao točka prekretnica između mladosti i zrelosti navodi se trenutak kad su postali roditeljima. Iz svoje nekadašnje dječje sobe, glavna junakinja promatra nastajanje obrisa nove kuće. Ista ta kuća je simbol promjene koja dolazi i malo po malo se otkriva. Ciklusima majstorskih radova prikazan je život sam, a međuljudski odnosi isprepleteni su s mnoštvom građevinskih elemenata koji su zapravo metaforom za izgrađivanje neke nove stvarnosti i odnosa. Prebacujući se iz prošlosti u sadašnjost uz poneki pogled na budućnost, dobivamo doista potpun uvid u dinamiku života.

Iskreno pripovijedanje, jednostavan stil bogat značenjem koje se dobiva udubljivanjem u tekst, poznata situacija kao što je dolazak majstora ono su što ovaj roman čini čitkim. Način na koji se građevinski radovi isprepliću s istovremenim radom na samome sebi ono su što ga čini posebnim i vrijednim zavirivanja u kuću u kojoj su majstori, stoga preporučam da zavirite između korica već ovog ponedjeljka.