Zgode dide, bake i unuke dobile su korice!

Nakon ukoričenih jednostavnih crteža popraćenih rečenicom koji oslikavaju život jednog para i sve one situacije u kojima se nalaze, slikarica Tisja Kljaković Braić ovaj put rečenicama nas uvodi u svoju obitelj. U svoju debitantsku knjigu autorica je uokvirila priču „o jednom djetinjstvu u Splitu osamdesetih“.

Profil Knjiga i urednica Adriana Piteša za vas su ukoričili obiteljski album u riječima pa ćete tako upoznati autoričine mamu i tatu, ali posebno se izdvajaju baka Nevenka i dida Žarko. U malu je uša đava zbirka je priča koja će vas dirnuti u srce i navesti vas da se prisjetite i vlastitih zgoda. Već u posveti, autorica iskreno progovara o povodu za knjigu, daje najkraće smjernice o svojoj obitelji i time pojačava osjećaj topline i iskrenosti. Pisane dijalektom koji pridaje na živosti i vjerodostojnosti, priče pršte duhom osamdesetih i ozračja u kojem autorica odrasta. Svijet promatran iz gledišta unuke koja je voljena, mažena i pažena doista je ljepše mjesto, a baka Nevenka i dida Žarko imali su veliki udio u autoričinom odgoju. Neposredno, s ljubavlju i nježnošću odrasla Tisja prisjeća se djetinjstva i zgoda, kao i djedovih i bakinih odgojnih metoda koje su nedvojbeno uključivale jako, jako puno bezuvjetne ljubavi. Obiteljska putovanja, polazak u vrtić, testovi iz matematike, muke s doručkom, ali i neizostavni sladoledi kao i lutke ćelavice motivi su i pokretači priča u kojima će se pronaći svatko od nas.

Zajedništvo, ljubav, stvaranje uspomena, živopisni stanovnici ulice, komične i svakodnevne situacije i jedna obitelj u sredini svega toga dio su priča koje će vam ugrijati srce. Unuka i njezini dida i baka posebno, stoga je ova zbirka priča predivan podsjetnik onima koje su svoje didu i baku izgubili, da ponovno ožive uspomene i ožive priče. Onima koji ih još uvijek imaju, možda posluži da ih još više zavole i čvrsto zagrle. Možda se činilo da je u autoricu dok je bila djevojčica uša đava jer je bila hrabra, brbljava i neustrašiva, no zapravo je ona samo imala svoja dva čuvara koji su ju voljeli, a sad su njezini anđeli.