Balet i figurativni baletni pokreti ponajboljih kubanskih plesača i plesačica naslikani rukom Hrvoja Puškarića

Hrvoje Puškarić je hrvatski akademski slikar koji nakon završetka akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu upisuje poslijediplomski studij na Academia de Bellas Artes u Sevilli. Najveću inspiraciju osim u Hrvatskoj pronalazi i u španjolskim plesovima , te Kubi i Andaluziji gdje je bio na studijskim putovanjima, a upravo na Kubi je pronašao i inspiraciju za izložbu Balet Clasico y Pasion (Klasični balet i strast).

 

Iako je do sada imao preko pedeset samostalnih izložbi diljem svijeta, akademskom slikaru Hrvoju Puškariću ne nestaje inspiracije za novo stvaralaštvo , a inspiraciju za novu izložbu Balet Clasico y Pasion koju je javnosti predstavio u Atelieru Puškarić je pronašao u jednoj od ponajboljih baletnih škola na svijetu i to u Kubanskom nacionalnom baletu u Havani.

 

Fotografija: www.facebook.com/hrvoje.puskaric

 

„Ovaj put sam se htio predstaviti s jednim ciklusom slika koji je bio inspiriram s mojim čestim odlascima na Kubu i s klasičnim baletom koji je tamo jako poznat i priznat i htio sam dočarati to njihovo plesno područje s tim bojama , načinom , pristupom i koloritom i nadam se da sam to uspio dočarati i da će javnost vidjeti ljepotu kubanskog baleta mojim očima“ ističe slikar Hrvoje Puškarić.

 

Iako je ovaj miljenik hrvatskih kolekcionara i kulturnih krugova do sada imao niz uspješnih izložbi, Kuba i ples se nekako isprepliću u njegovom opusu , što tematikom što koloritom, a ovoga puta spojio je čak dvije umjetnosti, onu likovnu s onom baletnom, koje je izložio u Atelieru Puškarić koji se nalazi u zagrebačkoj Akademskoj četvrti.

 

Fotografija: www.facebook.com/hrvoje.puskaric

 

„Nekako mi se činilo zgodnim da spojim te dvije vrste umjetnosti, likovnu i baletnu pošto me je balet jako inspirirao zbog pokreta tijela i tih lijepih inovacija u pokretu i mislim da se to lijepo moglo dočarati na platnu , a što se tiče kolorita i kolorizma jako su me u posljednjih desetak godina inspirirale te jake boje prisutne u svakodnevnom životu na Kubi zato što one same po sebi održavaju taj svijet , znači njihovu kulturu, njihov svijet i način života“ dodao je Puškarić.

 

Hrvoje Puškarić godinama putuje na Kubu ,te je do sada u svojim ciklusima naslikao stare automobile koji se još voze na Kubi , glavni grad Havanu , ples i razno razne pokrete i plesne teme, a ovoga puta na platnu je prikazao plesni pokret balerina i baletana na sceni , iza scene , ali i na atraktivnim lokacijama, koji prikazuju njihovu ljepotu , ali i lakoću izvođenja pokreta koja vas neće vas ostaviti ravnodušnima.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2019.

 

Upoznavajući baletne plesače i plesačice u Kubanskom nacionalnom baletu malo po malo naslikao je slike s kojima je htio dočarati osim figurativne plesne moći i kolorizam koji je prisutan svakodnevno na ulicama Kube, ali i u njihovom odijevanju. Svojim stilom , preciznošću i koloritom uvodi Vas u svijet baletne i likovne umjetnosti s predivnim raskošnim kostimima klasičnog baleta .

 

Stvaranje ciklusa je započelo prije godinu dana, a za sada je Hrvoje Puškarić naslikao i izložio dvadeset i šest slika , ali ističe da misli još slikati , te kada zaokruži taj broj u jednu cjelinu namjerava napraviti jednu veliku izložbu u Nacional teatru de Cuba , ali i u Hrvatskoj.

 

Kapetan Hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić sa slikom koju je naslikao slikar Hrvoje Puškarić / Fotografija:www.facebook.com/hrvoje.puskaric

 

Hrvoje Puškarić ostao je dosljedan svojem stilu slikanja , ali ovom izložbom kistom je vješto prenio na platno strast , pokret i život . Njegovo slikarstvo je poznato je diljem svijeta , a njegove slike imaju i brojni hrvatski uglednici i kolekcionari , ali i sportaši , a jedan od njih je i kapetan Hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić.