Cabaret “Preko veze” bavi se temom društveno političke stvarnosti

U Satiričkom kazalištu Kerempuh održala se premijera Cabareta Preko veze  Ivana Lea Leme, koji je nastao u koprodukciji s Kazalištem Moruzgva, a radnja je inspirirana situacijom u Hrvatskoj , ali i u svijetu.

 

Društveno politička stvarnost  u Hrvatskoj  ali i van granica lijepe naše nije bajna  , a upravo toga bio je i svjestan autor Ivan Leo Lemo  koji je odlučio napisati Cabaret zanimljivog naziva  Preko veze  , kojeg je potom ponudio Kazalištu Moruzgva, a oni su ga ponudili u koprodukciji Kazalištu Kerempuh.

 

„To je priča o četiri žene koje su galopirale kroz život kako smo ovdje navikli u ovom tranzicijskom šibicarenju, preko veze.Kako van reda i redoslijeda nije dobro po nas i kada lupimo o zid , tada nismo svjesni da nas je do te točke dovelo kretanje van moralnog kodeksa. Onda obično krivimo druge za to. One za razliku od nas obično shvate da su same sebe dovele u tu točku i u tom trenutku kada je trebao biti njihov navodni pad , one uzlete i samo spoznaju se “rekao je Ivan Leo Lemo , autor.

 

„Ivan Leo Lemo je naš dugogodišnji suradnik i napisao je iznimno zanimljiv tekst za „4 žene“ , a mi u Kazalištu Moruzgva  njegujemo svijet iz ženske perspektive .Danas imamo iznimno veliki broj glumica koje nemaju puno prilika kao muškarci, jer tako je to nažalost u povijesti kazališta, s obzirom na to da je napisano više muških uloga nego ženskih i drago mi je da Kazalište Moruzgva njeguje tu misiju i daje priliku rasnim hrvatskim glumicama. Ja sam došla pona ideju ravnatelju Romanu Šuškoviću , on je prihvatio i ovo je prva suradnja sa javnim kazalištem i ja sam iznimno ponosna“ ističe  Ecija Ojdanić, glumica.

 

Predstava kroz cabaretsku formu, prošaranim burlesqe točkama,  komentira hrvatski i globalni društveno politički aktualnost.  No, društveno politička stvarnost samo je celofan u koji su umotane unutarnje borbe, strahovi, padovi i pobjede četiriju ženskih likova koje tumače eminentme grvatske glumice : Mila Elegović, Jelena Miholjević,Ana Begić, Linda Begonja,Ecija Ojdanić, Ana Maras Harmander i Mirela Videk Hranjec.

 

“Igram prvu Splićanku , gradonačelnicu Zagrebu i još k tome i ženu. Ovo je jedan politički Cabaret koji govori o tome kako mi svi u svojem DNA posjedujemo jedan gen , a to je da volimo sve raditi preko veze. Što se dogodi kad radimo preko veze i koliko nas to košta , koliko je to moralno ili nemoralno zapitat će se svi koju dođu pogledati Cabaret “Preko veze”, a mi ćemo im malo pjevati i plesati jer što je to Cabaret bez toga, rekla je glumica Mila Elegović.

 

Kako izgleda stvarnost kada se zaposlite preko veze  i nađete se u svijetu zavrzlama. Hoće li Vam to olakšati život ili ga dodatno zakomplicirati , možete saznati u Satiričkom kazalištu Kerempuh.