Kad se u šutnji pjeva, nastaju divni stihovi

Ogranak Matice hrvatske Nova Gradiška izdao je, a autor Zrinko Kapetanić samostalno je  uredio zbirku pjesama U šutnji pjevam. Prije 35 godina autor je izdao prvu zbirku pjesama Dječak u zabludi i od tada je autor i dalje stvarao, no izdavanje zbirke Mladi pjesnik nosi svoje prve pjesme na ogled omeo je Domovinski rat. Rade Šerbedžija je u predgovoru toj nesuđenoj zbirci ustvrdio je kako bi autor bio divno nesretan, a Kapetanić se i danas drži svoje izvorne poetike.

U šutnji pjevam zbirka je podijeljena na tri dijela, a odlikuju ju pravilan i klasičan rimovan stih, motivi ljubavi, života i smrti (prisutne su i pjesme posvećene preminulim prijateljima), ali i intime i žudnje, kao i svemira i mjeseca. Već i naslovi pjesama govore sami za sebe, a motivi su utkani u čist i jasan, a metaforičan i bujan stilski izraz. Djetinjstvo i odraslost, traganje za prijateljstvom i smislom ono je što zaokuplja autora, a koji se pritom izražava jednostavnim jezikom čija je ljepota u slikovitosti. Autor oblikuje stihove koji govore o prolaznosti, ali su oblikovani tako da su gotovo neprolazni i dugo će iza njih ostati dojam koji ostavljaju na čitatelja. Pjevajući o budućnosti koja je za njega neizvjesna, autor nedvojbeno ostavlja trag u hrvatskome pjesništvu za budućnost mladima, jer je i pjesnikovanje jedan od motiva.

Zrinko Kapetanić često i interpretira pjesme (uz zbirku dolazi i CD zapis), što objašnjava činjenicu da njegovi poetski ostvaraji dobivaju sasvim novi smisao, zvuk i boju kad se spoje s glasom. Upravo jednostavnost izraza daje budućem recitatoru slobodu da ga prilagodi, a bujnost i metaforika ipak zadržavaju autorski stih te je upravo zbog toga zbirka U šutnji pjevam nešto čime ćete rado prekinuti tišinu i početi čitati naglas, dajući i sami pečat stihovima po mnogočemu posebnima.