Nova predstava kazališta Notnow Collectiv je „Papar i med“ autorice Kristine Gavran

Nezavisno englesko kazalište Notnow Collectiv osnovano 2015. godine u Birminghamu, pod umjetničkim vodstvom Tine Hofman će 30. ožujka 2019.godine u Derby Theatre u Engleskoj imati praizvedbu predstave nastalu prema drami hrvatske spisateljice Kristine Gavran Papar i med u režiji Tilly Branson, te izvedbi glumice i kreativne producentice Tine Hofman.

 

 Papar i med  priča je o emigrantici Ani koja je prije dvanaest godina zbog obrazovanja preselila u Englesku i njenoj baki koja živi na hrvatskom otoku i nada se povratku unuke. Baka redovito peče paprenjake i u paketima ih šalje Ani kako bi je podsjetila na miris doma, baš kao što je nekada davno slala pakete svojem suprugu pomorcu. Ana u Engleskoj radi kao slastičarka, no recept za paprenjake joj je nepoznat, a mirisni keksi potiču je na preispitivanje. Ana osjeća kako je vrijeme da napokon odluči ostaje li zauvijek u Engleskoj ili je vrijeme da se vrati na otok.

 

Recept i proces pečenja paprenjaka integrirani su u priču, pa tako tijekom predstave publika ima priliku kušati hrvatsku rakiju, kavu, mirisati čaj od majčine dušice, miješati sastojke, mijesiti, koristiti drvene modlice za izradu ovih aromatičnih keksa. Skladateljica je doktorica muzikologije Jovana Bačković koja stvara originalnu glazbu za predstavu, te u vlastitom aranžmanu obrađuje izvorne napjeve hrvatskih klapa. Multisenzorno iskustvo ove predstave približava engleskoj publici hrvatsku kulturu i običaje.

 

Drama obrađuje problematiku (e)migracije, iseljavanja s hrvatskih otoka, ali i očuvanja nacionalne i osobne tradicije naspram asimilacije u novoj kulturi, te pitanja identiteta i migracije u trenutnoj britanskoj stvarnosti. Političke promjene koje su zahvatile Hrvatsku i Englesku (od priključenja Hrvatske Europskoj Uniji 2013. godine do engleskog referenduma u 2016., te opredjeljenja za Brexit) svedene su na osobnu priču o jednoj mladoj ženi i njenoj baki.

 

Tina Hofman i Kristina Gavran / Fotografija: Fernando , kazalište Notnow Collectiv

 

Papar i med prva je drama pisana na engleskom jeziku dramske spisateljice Kristine Gavran koja je za svoje drame već dobila nagrade Marin Držić i Mali Marulić. Kristina o procesu pisanja kaže:

Drama je nastala prema motivima moje kratke priče „Paprenjaci“ koja je objavljena u zbirci „Kiša u Indiji, ljeto u Berlinu“. Željela sam pisati o iskustvu selidbe iz Hrvatske, i znala sam da tu priču moram prenijeti na engleski jezik. U tekstu miješam engleski i hrvatski, igram se time koliko razumijemo i ne-razumijemo, te ispitujem kako ostvariti istinsku komunikaciju. Obožavam paprenjake, u tom keksu miješaju se indijski začini i hrvatski lokalni proizvodi vrhunske kvalitete. Mislim da je paprenjak simbol doma, ali i migracije.

 

Glumica Tina Hofman ima dugogodišnje iskustvo života u Engleskoj, a u ovoj predstavi igra obje uloge. Tina kaže: Kristina i ja smo preselile u Englesku u vrlo različitim političkim razdobljima za Hrvatsku i Englesku, te smo time imale i vrlo različita iskustva mobilnosti i imigracije. Obje smo tu osnovale obitelji, stvorile prijateljstva i postale dio zajednice. Pitanje što je i gdje je dom, te pitanje kulturnog identiteta je nevjerojatno uzbudljivo i živo, te smo poželjele o tome napraviti predstavu.

 

Praizvedba će se održati 30. ožujka 2019. godine u jednom od najvažnijih regionalnih kazališta u Engleskoj –  Derby Theatre u produkciji Notnow Collective. Projekt je financiran iz sredstava Arts Council England i Sir Barry Jackson Fund, a nakon premijere planirana je nacionalna turneja.

 

 

Izvor: Notnow Collective  www.notnowcollective.com