Krenite u Potragu!

Manuel Šumberac svestrani je umjetnik i izvanredan ilustrator. Osim ilustriranjem, bavi se režiranjem i animacijom video spotova, animiranim filmom i dizajnom naslovnica glazbenih albuma. O uspješnosti njegova rada svjedoče i nagrade kao što su „Porin“ i „Grigor Vitez“. No, ovaj ponedjeljak vam predstavljam slikovnicu nastalu pod uredničkim okom Ivane Žderić, a izdavač je Profil Knjiga. Manuel Šumberac u njoj je još jednom pokazao snagu i ljepotu svojih ilustracija.

Jednostavnog dizajna koji nenametljivo prati ilustracije, ovo je slikovnica koja fokus stavlja na potragu; neobičnu potragu iz koje će svi akteri izići bogatiji. Priča je ispričana s vrlo malo riječi, često je samo jedna na stranici, no predivne ilustracije preuzimaju ulogu pripovjedača. Prekrasne u svojoj jednostavnosti, predstavljaju svakog od aktera priče, prate i daju tragove, oslikavaju ponašanja i komuniciraju s čitateljem snažno i vizualno bogato. Tople boje prenose toplinu priče o tome kako prijateljstvo najčešće nastaje bez prevelike potrage i gotovo pa nesvjesno i da čak i ako ne tražimo, možemo sasvim slučajno pronaći prekrasne stvari. Personificirani likovi daju slikovnici dodatnu maštovitost, a ilustracije bajkovitost.

S vrlo malo riječi, predivnim ilustracijama (za koje vrijedi ona poslovica prema kojoj slika vrijedi tisuću riječi) i svevremenskom temom Manuel Šumberac oslikao je potragu u kojoj se mnogi od nas čak i svakodnevno nalaze – potragu za prijateljstvom, suradnjom i slogom. Kako su se junaci slikovnice u njoj snašli, provjerite tako što ćete potražiti ovu slikovnicu u najbližoj knjižari!