“56.Goranovo proljeće” održavat će se od 20. do 23. ožujka u četiri hrvatska grada

Jedna od najpoznatijih pjesničkih manifestacija Goranovo proljeće koja je utemeljena 1964. godine u spomen na velikog hrvatskog pjesnika Ivana Gorana Kovačića i ove godine održavat će se uoči pjesnikovog rođendana i to u Zagrebu, Lukovdolu, Rijeci i Puli.

 

Najstarija i najznačajnija pjesnička manifestacija u Hrvatskoj  Goranovo proljeće održavat će se od 20. do 23. ožujka 2019. godine u  četiri hrvatska grada: Zagrebu, Lukovdolu, Rijeci i Puli,  gdje će osim oživljavanja uspomene na lik i djelo pjesnika Ivana Gorana Kovačića, javnosti predstaviti i  poeziju iz Hrvatske i svijeta.

 

Ana Brnardić Oproiu i Marko Pogačar na konferenciji za medije / Fotografija: “56.Goranovo proljeće” , Zagreb , 2019.

 

„U fokusu ove godine imamo Frankofono europsko pjesništvo , Frankofonih pjesnika iz Francuske, Švicarske i Belgije, te također posebno predstavljamo goste Europske platforme za mlađe pjesnike „Versopolis“ u sklopu koje ugošćavamo niz mlađih autora iz petnaest različitih europskih zemalja. Naravno krunski fokus će biti na našim laureatima , a ove godine to su Nagrada „Ivan Goran Kovačić“ za najbolju pjesničku knjigu i standardni „Goran za mlade pjesnike“ rekao je tim povodom Marko Pogačar, predsjednik odbora „Goranovog proljeća“

 

Na ovogodišnjem Goranovom proljeću nastupiti će ukupno  40 pjesnika iz 14 zemalja, a Studentsko kulturno umjetničko društvo Ivan Goran Kovačić  će 21.ožujka na dan pjesnikova rođenja,  u njegovom rodnom Lukovdolu dodijeliti i ovogodišnje dobitnike Nagrada Ivan Goran Kovačić i Goran za mlade pjesnike.

 

“Najveća novost ovog Festivala je nova Nagrada koja se dodjeljuje za najbolju pjesničku knjigu , bienalna je , dakle obuhvatila je 2017. i 2018. godinu ,Nagrada „Ivan Goran Kovačić“ za najbolju pjesničku knjigu, koja će se ubuduće izmjenjivati sa poznatom Nagradom „Goranov vjenac“ za cjelokupni pjesnički opus na koju dolazi red iduće godine. Osim spomenute Nagrade dodjelit ćemo  i Nagradu „Goran za mlade pjesnike“ za najboljeg mladog austora starosti do trideset godina  za prvi pjesnički rukopis koja je ove godine pripala Denisu Čusiću i Nagradu „Ivan Goran Kovačić „ za najbolju pjesničku knjigu ove godine pripala je Martini Vidajić za knjigu „Mehanika peluda“ ističe Ana Brnardić Oproiu, članica odbora Goranovog proljeća

 

Na pedeset i šestom Goranovom proljeću domaćim će se posjetiteljima osigurati i  prijevodi poezije na hrvatski jezik kako bi što lakše mogli pratiti strane pjesnike , te brojne publikacije , a predstavit će se i pjesnička platforma Europske unije Versopolis, koje je Goranovo proljeće dio.

 

 

PROGRAM 56. GORANOVOG PROLJEĆA

 

srijeda, 20. ožujka

OTVORENJE 56. GORANOVOG PROLJEĆA
20:00, Scena F22 Akademije dramskih umjetnosti (Frankopanska 22), Zagreb

 

četvrtak, 21. ožujka

DODJELA NAGRADA
12:00, Dom kulture Lukovdol

ČITANJE PJESNIKA/INJA
20:00, Omladinski kulturni centar Palach, Kružna ulica 8, Rijeka

 

petak, 22. ožujka

PREDSTAVLJANJE PLATFORME VERSOPOLIS

12:00, Book caffe Dnevni boravak, Rijeka
ČITANJE PJESNIKA/INJA
19:30, Klub Kotač,  Ul. Ljudevita Gaja 3, Pula

 

subota, 23. ožujka
ZATVARANJE 56. GORANOVOG PROLJEĆA
20:00, MM centar, Studentski centar, Savska 25, Zagreb