Održala se svečana premijera lutkarskog igrokaza “Mudra sova i lukava lisica” Dječje scene Teatra Gavran

U Centru za kulturu i informacije Maksimir održala se svečana premijera zabavnog i edukativnog lutkarskog igrokaza za djecu Mudra sova i lukava lisica autora Mire Gavrana, a u izvedbi Dječje scene Teatra Gavran.

 

Sa željom da približe kazalište i najmlađoj publici Teatar Gavran je pokrenuo i Dječju scenu Teatra Gavran koja je u godinu i pol realizirala čak tri predstave za najmlađe , a najnovija je lutkarski igrokaz Mudra sova i lukava lisica kojeg na scenu ga postavlja mladi redatelj i glumac Jakov Gavran.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2019.

 

„Riječ je o jednoj lijepoj šumskoj priči u kojoj imamo zanimljive lutke , opet životinje , kao što smo imali i u našem prvom lutkarskom igrokazu „Doktor od životinjica“ , no ovoga puta imamo Sovu , Lisicu, Ježa , Medvjeda i Vjevericu i to je jedna zabavna priča koja govori o tome da čovjek treba biti hrabar i da zapravo pamet može pobijediti snagu i brzinu i sve ostalo“ rekao je Jakov Gavran redatelj predstave.

 

Radnja igrokaza se događa u šumi, a glavni junaci su šumske životinje , koje sve odreda imaju karakteristike ljudskih bića. U nježno edukativnoj predstavi djeca će se susresti s marljivom Vjevericom čiju zimnicu ukrade Lisica i koja uz pomoć mudre Sove uspijeva povratiti svoje blago, ali i steći samopouzdanje koje je u životu nužno svakom živom biću.

 

Autor lutaka i redatelj predstave je magistar glume i lutkarstva Jakov Gavran, dok je originalnu glazbu skladala Hana Huljić. U predstavi glume diplomirani glumci – lutkari Luka Bjelica i Davor Kovač, a dramaturg je sveučilišni profesor i doktor lutkarstva Hrvoje Seršić.

 

Autor Miro Gavran u društvu redatelja predstave, ansamblom predstave i producentice / Fotografija:Sanela Solc , Zagreb 2019.

 

„Ja glumim tri uloge iako je to zapravo jedna uloga , a to je Vjeverica koja zbog želje da dobije nazad svoju zimnicu se uz pomoć mudre Sove pretvara u Ježa i Medvjeda i zapravo to sve skupa onda čini tri uloge“ ističe glumac-lutkar Davor Kovač.

 

„Mudra Sova se što se tehničke strane tiče razlikuje se od Lisice jer Lisicu igram kao glumac s maskom. Lisac je zapravo jedan negativac koji Vjeverici ukrade njene lješnjake i orahe , a Sova koja je zapravo stolna lutka koja simbolizira mudrost pomaže Vjeverici da vrati tu svoju zimnicu, koju je pripremala danima da ne bi ostala gladna tijekom zime“ rekao je tim povodom glumac-lutkar Luka Bjelica.

 

Priča ovog igrokaza je namijenjena djeci od 3 do 9 godina, a koliko će truda Vjeverica uložiti kako bi dobila natrag svoju zimnicu , te kako će joj u tome pomoći mudra Sova, možete otkriti u novom zabavnom i edukativnom lutkarskom igrokazu Mudra sova i lukava lisica.