O kavi, uz kavu!

S dolaskom prvih proljetnih zraka sunca, svi rado iziđemo na neku terasu popiti kavu, stoga sam vas ovaj ponedjeljak odlučila podsjetiti na knjigu koja skriva rečenice upravo o kavi. Šest izdanja, četiri književne nagrade i preko 10 000 prodanih primjeraka svjedoče o popularnosti te zbirke priča, zamišljene poput kolokvija o kavi i napisane prepoznatljivim perom Julijane Matanović. Urednik je Zoran Maljković, a izdavač Mozaik knjiga. Na opširnije predstavljanje znanstvene i beletrističke karijere Julijane Matanović otišao bi poseban osvrt, stoga ću se usredotočiti na knjigu prekrasnih korica nazvanu I na početku i na kraju bijaše kava, koja se može podičiti gore navedenim brojkama.

Julijana Matanović balansira svojom znanstvenom stranom (knjiga je pisana u formi izlaganja o kavi, ima uvodnu i završnu riječ organizatorice kolokvija) i onom spisateljskom – piše svojim prepoznatljivim toplim rečenicama koje u sebi sadržavaju život sam. Od ljubavi, preko međuljudskih odnosa, života i vremena kakva su nekad bila u odnosu kakva su danas; sve se to da objasniti pomoću smeđih zrna kave koje u pričama život znače, a u boje kave život i stane. Sedamnaest priča dotiče se tehnologije, umjetnosti, vrsta kave, odrastanja, voljenja, žaljenja i svih iskustava koja nas čine ljudskima. Neki od nas u tekstovima će se pronaći, neki ponešto naučiti, a neki možda poželjeti popiti kavu. Napitak koji je mnogima od nas vrlo blizak Julijana Matanović pretvara u moćan prikaz života, rečenica bogatih značenjem i emocijama kao kava mirisom i okusom. Njezine rečenice ostaju dugo u pamćenju, bude nove spoznaje i griju srce baš kao što vruća kava razbuđuje i gali i vrlo je nezahvalan zadatak reći nešto općenito. Baš kao u ukusnoj kavi, i u tim rečenicama valja uživati pomalo i s užitkom.

Kad se uzme ova knjiga u ruke, postaje još malo jasnije zašto je kava važna, zašto je i na početku i na kraju i što sve može značiti. Zato, ne oklijevajte pročitati ovu knjigu, tko zna do kakvih će vas otkrića ova književna kava odvesti!