Održano je peto međunarodno glazbeno natjecanje “Sonus op. 5.” u Križevcima

U Križevcima u Glazbenoj školi Alberta Štrige Križevci održano je peto po redu međunarodno glazbeno natjecanje pod nazivom Sonus op. 5. Velik interes za spomenutim natjecanjem potvrđuje preko 340 prijavljenih  natjecatelja. Mladi glazbenici natjecali su se u četiri discipline: klavir, udaraljke, tambure i solfeggio, a u Križevce su doputovali iz svih dijelova Hrvatske kao i iz susjednih zemalja: Slovenije, Austrije, Srbije, Bosne i Hercegovine.

 

Ravnateljica Natjecanja Ivana Tadin izjavila je Iznimno smo ponosni na veliki broj natjecatelja koji je sudjelovao na Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika „Sonus op. 5.“ Ovaj neočekivani broj natjecatelja nije impresivan samo zato što je Natjecanje u svega pet godina postalo prepoznatljivo ime među strukom, nego je impresivno zbog same činjenice da se u ovom trenutku minimalno 345 djece profesionalno bavi glazbom. U današnje vrijeme je to samo po sebi uspjeh. Tu smo ideju pretočili i u simbolične zlatne medalje s brojem pet, koje su dobili svi natjecatelji, a koje prenose našu misao vodilju da je svaki natjecatelj pobjednik, ne samo natjecanja „Sonus op. 5.“ nego i pobjednik ovog ubrzanog vremena prepunog distrakcija u kojem je glazba usputni zvuk koji je može stišati.“

 

Natjecanje Sonus specifično je i po tome što natjecatelji osim brojčanih dobivaju i opisnu ocjenu. Opisnu ocjenu organizator šalje nastavniku ili mentoru, a to je pohvala ili naputak u cilju poboljšanja i napredovanja u radu nastavnika/mentora.

 

Nagrađeni glazbenici u pojedinim disciplinama osvojili su i novčane nagrade u vrijednosti 400,00 eura, a laureatima ovogodišnjih disciplina su:

 

Udaraljke: Filippo Kranjac, Umjetnička šlola Matka Brajše Rašana u Labinu

Tambure: Ivan Jambrec, Glazbena škola Alberta Štrige Križevci i Hrvoje Harkanovac, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku

Solfeggio: Gorana Kukavica, Glazbena škola Dr. fra Ivana Glibotića u Imotskom

Klavir: Kristina Vartušek, Glazbena škola Vatroslava Lisinskog, Zagreb

 

Ravnateljica glazbene škole Alberta Štrige Branka Špoljar u čijoj školi se održalo Natjecanje dodala je “Glazbena škola Alberta Štrige Križevci je od početka ponosni suorganizator Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika „Sonus“.  Ove godine je na natjecanju nastupio rekordan broj natjecatelja, a prema reakcijama sudionika, uspješno smo savladali sve organizacijske momente. Upravo je broj natjecatelja, koji se svake godine povećavao, a ove godine nadmašio sva naša očekivanja, najbolji pokazatelj pozitivnih reakcija natjecatelja, njihovih profesora i mentora te roditelja koji nam na ovaj način najbolje pokazuju da su se Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Sonus i grad Križevci našli u njihovom godišnjem kalendarskom planu i na njihovoj karti, a i dogodine nam obećavaju povratak na sljedeće natjecanje, „Sonus op.6.“

 

U sklopu natjecanja, a u pauzama dok su se čekali rezultati, djeca i mladi imali su priliku gledati predstave Male Scene iz Zagreba, kao i predstavu dramsko-scenske družine Kolibrići Gradske knjižnice Franjo Marković iz Križevaca.

 

Završni koncert Natjecanja održat će se 18. travnja 2019. godine u prostorima Muzičke akademije u Zagrebu na kojem će posebno primijećeni natjecatelji izvoditi skladbe hrvatskih skladatelja.

 

 

Izvor: Glazbena udruga Opus