Otvorena je izložba jednog od najvećih slikara neoklasicizma svojega doba Mersada Berbera

Više od tri desetljeća zagrebačka publika čekala je otvorenje izložbe jednog od najvećih i najosebujnijih bosansko-hercegovačkih slikara Mersada Berbera, a upravo njegova do sada već viđena , ali i ne viđena djela izložena su po prvi puta javnosti u Galeriji Klovićevi dvori.

 

Slike vrsnog crtača, grafičara, slikara i ilustratora Mersada Berbera izložene su trenutno na nekoliko svjetskih lokacija, a jedna od njih je i Galerija Klovićevi dvori koja je nakon tri desetljeća otvorila Monografsku izložbu posvećenu ovom vrsnom umjetniku.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2019.

 

„Meni i mojoj obitelji je velika čast da izlažemo ponovo u Zagrebu nakon tri desetljeća iako živimo ovdje od 1992.godine. Ova je prva velika izložba koju izlažemo nakon Umjetničkog paviljona. Cijela ideja oko izložbe je došla od ravnatelja Galerije Klovićevi dvori Antonia Picukarića na čemu mu se zahvaljujemo, a osim prekrasnih prostora u Galeriji Klovićevi dvori moram zahvaliti i na vrhunskom profesionalizmu koji smo imali tijekom cjelokupne pripreme izložbe.

Nadam se da će publika imati mogućnost da vidi na jednom mjestu dosta toga. Mi smo napravili „Monografsku izložbu“ iako je ovo zapravo jedna mini retrospektiva koja obuhvaća cjelokupni umjetnički opus mog oca kroz pedeset godina stvaralaštva“rekao je Ensar Berber , sin umjetnika.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2019.

 

„Posjetitelji mogu vidjeti gotovo kompletan opus Mersada Berbera, naravno ne sa svim djelima, ali presjekom od dvjesto radova od najranijih crteža i grafika s akademije u Ljubljani pa sve do raznih ciklusa koje je tijekom života radio“rekla je tim povodom Jasmina Bavoljak , autorica i kustosica izložbe.

 

Iako je opus Mersada Berbera poznat po crtežima, bakrorezima, bakrorezima u boji, litografijama u boji, serigrafijama, ink-jet printevima i posebice drvorezima u boji i s pozlatom, djela su mu većinom manjeg formata, a u Galeriji Klovićevi dvori izložena su i ona većeg formata, koji predstavljaju presjek ranih radova , ali i ciklusa Hommage a Velasquez, Kronike o Sarajevu , Put u Skender Vakuf, Bijele slike, Ratni dnevnik u Dubrovniku , Arhivi, Velika alegorija o Srebrenici, te posljednjih Autoportreta.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2019.

 

„On je za sebe govorio da je najviše crtač,a potom grafičar i slikar i upravo ta crtačka vještina mu je davala veliku lakoću u stvaranju. Zato mu je bilo lako istraživati i dodati svakom djelu ponešto od grafike i od slikarstva i to se vidi na svakom njegovom radu , da je taj jedan kolažni pristup jedan priča prepuna citata, zapravo osnova tog njegovog modernističkog pristupa slikarstvu“ dodala je Jasmina Bavoljak , autorica i kustosica izložbe.

 

„Naglasio bih da su na ovoj izložbi izložena djela koja  prije nisu bila vidljiva javnosti, osim u našoj zakladi. Smatram da je to jedan kuriozitet ove izložbe ,osim što će javnost vidjeti jednog drugačijeg Berbera , vjerojatno postoje i neki stereotipi što to Berber predstavlja, stoga će ova izložba pokazati jedno drugo svijetlo, tu jednu ekspresivnu stranu i taj neoklasicizam koji je otac kao svoj stil uzimao“ ističe Ensar Berber , sin umjetnika.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2019.

 

Izložena djela su većinom u vlasništvu obitelji Berber dok su neke slike posuđene iz fundusa Bošnjačkog instituta u Sarajevu ,te privatnih kolekcionara , a čak dvije slike su stigle iz galerije Tate Modern u Londonu iz njihovog fundusa, a predstavljaju nepoznatog Berbera koji se sa svojim prepoznatljivim opusom uvrštava među najveće slikare neoklasiciste svojega doba.