100 tekstova i jedna Ljuta godina

Na karti hrvatske književnosti Julijana Matanović odavna ima svoje mjesto, a njezin je poetski vrt takav da se iz njega ubiru književni cvjetovi koji nose posebne boje i mirise. Od književnosti za djecu i mlade, preko proze koja u svojim slovima krije srce na papiru pa sve do stručnih knjiga, Julijanu Matanović čita se srcem i dušom, po nekoliko puta. Brojne nagrade kako struke, tako i publike svjedoče da njezine rečenice s lakoćom pronalaze put do čitatelja sa svakim novim izdanjem ili novim djelom iz njena pera. Naviknuti očekivati njezine tekstove u nekom od tiskanih izdanja, ljubitelji njezine pisane riječi obradovali su se kad se pridružila virtualnom svijetu, točnije Facebooku, prije nešto više od godinu dana.

Upravo s Facebooka su se tekstovi preselili u korice koje donose  V.B.Z.  i urednica Vanja Kulaš. Naslovljena kao Ljuta godina – zapisi internetske novakinje, ova će zbirka misli i osjećaja ispisanih prepoznatljivim stilom Julijane Matanović na vaše police donijeti sve osim ljutnje. Započinje 6.2. 2018., a završava 30.1.2019. godine i u tih godinu dana tekstovi će vas provesti dijelovima Bosne, Osijeka, vratit će vas u prošlost, osvrnut će se na budućnost koja kuca na vrata i bit će poput putokaza o životu i za život. Autorica progovara o životu, o običajima, o starim fotografijama, o vremenu koje prolazi i onom koje dolazi, o promjenama, o sudbinama i ljudima. Bez zadrške piše o pisanju, lektiri, školstvu, odgoju, majčinstvu… O svim izazovima i ljepotama zbog kojih je život lijep, o bolestima i strahovima zbog kojih je ponekad strašan. Daje nam osoban i nesebičan uvid u djeliće svog života, u suživot i promišljanja dvaju pisaca, o tome kako je kćer jedinica izvor radosti i života. Ovi su tekstovi prava mala intertekstualna blaga koja u sebi kriju imena poput Ive Andrića, Viktora Žmegača, Milutina Cihlara Nehajeva, Nedjeljka Fabrija ili Marije Jurić Zagorke. Uspostavlja ona dijalog i s vlastitim tekstovima pa nerijetko poseže za rečenicama koje su prerasle u svevremene pa ih tako čitaju sve generacije.

Dolaskom u virtualni svijet, Julijana Matanović pokazala je da i taj svijet u kojem caruje tehnologija, može biti i te kako čovječan i topao. Ova je knjiga zbir tekstova koji su prikupili brojne lajkove i komentare, no što je još važnije – prikupili su srca koja kucaju istim ritmom na jedno mjesto i nadahnuli mnoge razgovore, kave, pa i prijateljstva. Uokvirena iskrenim predgovorom same autorice i pitkim i nadahnutim pogovorom Antonije Ćosić koja kao psihologinja i čitateljica daje novo gledište rečenicama (i komentarima čitateljica), Ljuta godina ni po čemu ne pokazuje da ju je napisala internetska novakinja. Pokazuje samo da će lijepa riječ i iskrena misao uvijek naći svoj put, bilo to virtualno ili ukoričeno!