Prijavite se na projektne radionice “Kustoske platforme”

U Program baru održana konferencija za medije na kojoj su, o Kustoskoj platformi, govorili Anja Planinčić i Morana Foretić (KNAP) o suradnji Kustoske platforme i KNAP-a, Josipa Bubaš više o programu, te Zvonimir Dobrović i Sonja Pregrad o projektnim radionicama.

 

Kustoska platforma je program koji djeluje jedanaest godina kroz organizaciju edukacija iz kuriranja i kustoskih praksi, a od prošle godine program je proširen u područje izvedbenog—studijima iz performativnih formi te razvoja kustoskih praksi unutar te grane izvedbenih umjetnosti.

 

Prošlogodišnja tema KP: Performativne studije slučaja bavila se proučavanjem performativnih osnova, a tema završnog performerskog maratona koju su izveli i kurirali polaznici Kustoske platforme bila je Strah od dana. Ovogodišnju KP: Performativne studije slučaja posvetit ćemo sintagmi historijskog ludila, jer kao što obrazlaže Adams Scall u knjizi Ludilo u civilizaciji: “ludilo je, dakle, na važne načine neizbrisiv dio civilizacije, ono nije smješteno izvan nje. Ono je problem koji uporno opsjeda našu svijest i naš svakodnevni život. Ono je stoga u isti mah rubno i sve prije nego rubno.”

 

Tako ćemo kroz procesualno orijentirani koncept programa uočavati zajedničke silnice između antropoloških, filozofskih i historijskih odnosa društva/pojedinca i ludila—dovodeći ih u izvedbeno/istraživačkom smislu u korelaciju s performativnim formama koje i same imaju antropološke korijene—poput igre, rituala, demonstrativnog izvođenja, live arta, art propagande, manoeuvrea, performativne priče, tableaux vivanta, provokacije, medijskog performansa, re–enactmenta, maskerade te gozbe.

 

Program KP: Performativne studije slučaja obuhvaća: projektne radionice Saše Božića (deFacto Theatre), Sonje Pregrad, Zvonimira Dobrovića (Domino/Queer) i Bojana Jablanovca (Via Negativa); predavanja Gorana Sergeja Pristaša (Bad Co.), Dragana Živadinova (Noordung), Paola Magellija, Sibile Petlevski i Suzane Marjanić te suradnju s Galerijom Miroslav Kraljević, koja će s polaznicima kustoskog smjera nastaviti s radom unutar jesenskog djela Kustoske platforme posvećene isključivo kuriranju.

 

Edukacija KP je podijeljena u dva dijela; tako će se u ljetnom terminu od 11. lipnja do 13. srpnja u Centru KNAP, Ivanićgradska 41a održati Kustoska platforma: Performativne studije slučaja, a nastavno tome u rujnu i listopadu u Galeriji Miroslav Kraljević bit će održan drugi dio edukacije za kustose Kustoska platforma, dok će grupni projekt “Koreografija memorije” Saše Božića nastao u sklopu KP: Performativne studije slučaja bit izveden u Splitu.

 

 

PRIJAVE ZA SUDJELOVANJE:

Program je namijenjen studentima/icama kao i umjetnicima, studentima završnih godina povijesti umjetnosti i mladim budućim kustosima/icama koji već djeluju na umjetničkoj sceni, neovisno o prethodnoj edukaciji.

 

Rok za prijavu: 6.lipnja 2019.

Prijave na email:  slobodne.veze@gmail.com

 

 

Izvor: Kustoska platforma