Kolajna od šutnje koja snažno progovara

Salesiana i urednica Nada Babić donose zbirku pjesama u koju je svoje stihove smjestio fra Ante Vučković, franjevac i profesor filozofije. Njegova zbirka poezije Kolajna od šutnje  snažno progovara.

Pjesme su podijeljene u osam cjelina i grafički nenametljivo upotpunjene tako da vizualni elementi zbirke odgovaraju pjesničkima. U samim pjesmama vlada pretežno slobodan stih uz ponešto rime. Ipak, metaforika pjesama je snažna i bogata te je upotpunjena kako biblijskim, tako i slikama života i samospoznaje. Motivi vjere, života i ljubavi koja ne poznaje granice utkani su u stihove koji u sebi sadrže i snagu propovijedi i ljepotu lirike. Autor se obraća Bogu, postavlja retorička pitanja i poziva na promišljanje ispreplićući biblijske, pejzažne i misaone motive s motivima obitelji i prijateljstva. Posebno je snažan motiv riječi, i Božje i ljudske jer su riječi, prema autoru, snažno oružje s kojim treba pažljivo. Držeći se vlastitih stihova, fra Vučković riječi oblikuje s posebnom emocijom, gradeći lirski svijet u kojem se Riječ i riječi isprepliću, u kojem se pjeva o životnim istinama, dok su  mnogi odgovori u molitvi i nama samima.

Zbirka je ovo koja ujedinjuje filozofsko, biblijsko, lirsko i ljudsko; zbirka koja prodire u dubine duše i osjećaja: govori riječima u stihovima, ali i snažnim tišinama koje čitatelja ostavljaju u promišljanju i dopušta da ga stihovi vode dok mu je fra Ante Vučković literarni suputnik, a njegova Kolajna od šutnje zbirka koja svakako potiče na razgovore koji će biti iskreni i iz dubine duše.