Otvoreni su „28. Dani hrvatskog filma“

Pod vedrim nebom na platou iznad Kina Tuškanac svečano su otvoreni 28. Dani hrvatskog filma – tradicionalna smotra najboljih domaćih filmova svih rodova. U sklopu ceremonije, tijekom koje se okupljenima obratila i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba gospodina Milana Bandića i pročelnica Ureda za kulturu Grada Zagreba gospođa Milana Vuković Runjić, dodijeljene su i nagrade Zlatni Oktavijan i Vladimir Vuković za životno djelo redatelju Bogdanu Žižiću i filmskom kritičaru Aldu Paquoli. Otvaranju je prethodio koktel dobrodošlice uz koncert kantautora Coolija Jacka, a ceremoniju su vodili glumci Marina Redžepović i Asim Ugljen.

 

Dragi prijatelji filma od srca vas pozdravljam u ime gradonačelnika i u svoje vlastito ime. U ovoj čarobnoj šumi s kojom bi i Shakespeare bio presretan da je ovdje mogao postaviti svoje snove ljetne noći mislim da ćete se i ove godine odlično provesti, što uz nestore naše filmske povijesti, što uz svježu mladu krv koja je pridošla u program festivala. Ovdje na ušću šume Tuškanac Zagrepčani su se oduvijek najbolje zabavljali, pa je tako Katica Peplar imala jednu nezaboravnu gostionicu u kojoj su stari Zagrepčani obožavali jesti odojke, a rado se svirala i limena glazba. U vrelini ljetnih noći ljudi su se ovdje rado okupljali i vjerujem da ćemo se i mi tako u tradiciji Zagreba nastaviti zabavljati i večeras i sve ostale večeri Dana hrvatskog filma  – rekla je Vuković Runjić.

 

Otvarajući 28. Dane hrvatskog filma, umjetnički ravnatelj festivala Josip Grozdanić kazao je kako najstariji festival u samostalnoj Hrvatskoj i ove godine kao i prethodnih 27 nudi uistinu ono najbolje, najznačajnije i najvitalnije u hrvatskom filmu kratkog i srednjeg metra svih rodova. Na ovom su festivalu podjednako zastupljene sve generacije, i starija i srednja i već afirmirani autori, kao i oni mladi i mlađi koji se tek afirmiraju i koji upravo na ovom festivalu rade prve korake u prezentaciji publici. „Dani hrvatskog filma“ svake godine nude preciznu i jasnu sliku domaće kinematografije, sliku koja još jednom svjedoči o vitalnosti, potentnosti i živosti domaćeg filma. Dani su festival koji prati trend u proteklih deset godina sve brojnijih, sve zanimljivijih i sve življih filmova koji se snimaju u nas i bilježe odlične rezultate na festivalima i u zemlji i u inozemstvu, odakle se vraćaju s nagradama. Otvaram „28. Dane hrvatskog filma“ i pozivam vas da zajedno uživamo u hrvatskom filmu.

 

Nakon službenog dijela ceremonije prikazan je restaurirani Žižićev kratki dokumentarni film Pohvala ruci iz 1968. godine koji prati napore jednog majstora izrade violina.Uslijedila je projekcija Natjecateljskog programa 3 s brojnim konkurentima za glavne nagrade festivala, kao što su eksperimentalni filmovi Jabuka, tri dvopeka, jogurt Anite Čeko i Dvorac Tomislava Šobana, dokumentarni Doplovit će Rex Josipa Lukića, igrani Dok je trajao Roland Garros Snježanje Tribuson, animirani Neobična kupka gospodina Otmara Nike Radasa te dva namjenska djela iz Blankove radionice Marka Bičanića i Karla Voriha.

 

Uoči ceremonije otvaranja, u 20 sati u predvorju Kina Tuškanac otvorena je izložba fotografija posvećena doajenki hrvatskog filmskog, kazališnog i televizijskog glumišta Mariji Kohn.

 

 

Izvor: Služba za odnose s javnošću i medijima
28. Dana hrvatskog filma