Branka Grubić izložbu „IMAGINE“ posvetila je malim djevojčicama s velikim snovima

Nakon Woodstocka, Sarajeva i Splita, šibenska likovna umjetnica Branka Grubić predstavila je  svoj rad na samostalnoj izložbi u rodnom Šibeniku. Izložba IMAGINE uvrštena je u prateći program 59. Međunarodnog dječjeg festivala , a postavljena je u jedinstvenom ambijentu povijesnih šibenskih bunara, u galeriji kluba Azimut i traje do 17. srpnja.

 

Izložba IMAGINE sastoji se od šesnaest ženskih portreta nastalih u protekle dvije godine. Posvećena je malim djevojčicama s velikim snovima i njihovom odrastanju u svijetu koji se trudi uvjeriti ih da život nije san. To je priča i o ženama koje su uzele kist u svoje ruke, izabrale svoje boje i iscrtale svoj život. Jer šta je strašni svijet, prema snazi djevojačkih snova.

 

Inspiraciju za izložbu Branka je pronašla u vlastitom životu i njezinom, kako kaže, prekrasnom djetinjstvu: Kad sam bila dijete, sanjala sam da ću postati balerina. Tada sam prvi put nastupila i na šibenskom Međunarodnom dječjem festivalu. Ali na ovim prostorima nikad nije bilo pravo vrijeme za umjetnost, posebno za male djevojčice. Odrasti, uozbilji se i ostavi se gluposti, jer to je život. Crtam otkad dišem, ali tek u tridesetima sam se oslobodila straha i prvi put uzela kist u ruke. Svaki dan učim i naporno radim da nadoknadim izgubljeno vrijeme. Moji radovi danas se nalaze u četrnaest zemalja na četiri kontinenta. Kad dozvoliš sebi slobodu potrage za snom, dobiješ neopisivi osjećaj zadovoljstva i uzbuđenja. I nakon tridesetak godina, ja ponovo nastupam na MDF-u. E TO je život!

 

Fotografija: Sanja Lydia Kulušić , Šibenik 2019.

 

Izložba je postavljena u galeriji kluba Azimut, svega nekoliko koraka od Katedrale sv. Jakova. Radi se o preuređenom interijeru povijesnih šibenskih bunara koji se  u kratkom vremenu prometnuo u jednu od najatraktivnijih točaka lokalne kreativne scene. O galeriji i programu Art Field kojim žele okupiti kreativne pojedince i udruge, na otvorenju je govorio voditelj programa, Hrvoje Jelković: Galeriju zamišljamo kao mali, nezavisni kulturni centar u Šibeniku sa mnoštvom sadržaja. U sklopu Art Field programa organiziramo izložbe, književne večeri, stand up nastupe, radionice, predavanja i kvalitetne glazbene i gastronomske događaje. Naglasak programa je na kvaliteti sadržaja i slobodi izražavanja.

 

Otvorenje izložbe proteklo je u sjajnom ozračju, a već prvu večer vidjelo ju je preko dvjesto posjetitelja. Za izvrsnu atmosferu pobrinuo se zagrebački sastav At ease Quartet  čiju okosnicu čine supružnici Željka Veverec te Toni Starešinić, poznati po svom radu u grupama Mangroove i Chui.

 

Nakon Šibenika,izložbu pod nazivom  IMAGINE će u rujnu ove godine moći pogledati i zagrebačka publika. Bit će postavljena u galeriji Umjetnost osmjeha, u Radićevoj ulici od 19. do 29. rujna 2019.godine.

 

Izvor: Branka Art