Poziv na molitvu, poziv na čitanje…

Izdavačka kuća Fraktura i urednik Seid Serdarević donose novu književnu poslasticu iz pera Ivane Šojat, autorice poznate po djelima Jom Kipur, Emet i druge priče, Hiperbole i brojnim drugima, a njezin je roman Understadt oživio i kao višestruko nagrađivana predstava Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Osim kao književnica, Ivana Šojat riječju se bavi i kao prevoditeljica, pa tako prevodi s francuskog i engleskog jezika. Za svoje književne ostvaraje dobila je nagrade među kojima su i Vladimir Nazor, Ksaver Šandor Gjalski, Fran Galović… koje svjedoče koliko ju cijeni struka, dok čitateljska publika neumorno poseže za njezinim naslovima.

Ne sumnjam da ćete rado posegnuti i za romanom o kojem vam pišem danas. Povijesni roman Ezan nije klasičan povijesni roman, nego predivna priča o vjeri u ljude, o promišljanjima života i njegova smisla. Glavni junak četrdeset dana (koji su i četrdeset poglavlja romana) pripovijeda svome sinu priču o svom životu. On je, naime, kao danak u krvi od dječaka Luke postao Ibrahim, ratnik Turskoga Carstva. Pisanju romana prethodilo je pomno istraživanje pa tako autorica vješto kombinira fikciju i fakciju, donosi sliku jednog vremena iz perspektive čovjeka koji se osvrće na sama sebe, unutar sebe i svijet oko sebe. Elementi mistike i ljubavi, međuljudskih i obiteljskih odnosa, turske Slavonije i bitaka od Anatolije pa sve do Sigeta i naših krajeva vode čitatelja kroz nezaboravnu priču o jednom dijelu prošlosti iz kojeg možemo puno spoznati o sadašnjosti, ali i naučiti za budućnost. Roman je ovo u kojem ćete mnoge citate osjetiti bliskima i svevremenima, a likove živima, iako su smješteni u davnu prošlost.

Oni su tražili svoje mjesto u svijetu, preispitivali sebe i sa svijetom se suočavali. Sve to ljudi rade i danas, samo bitke ne uključuju više nužno štitove, mačeve i konje. Ipak, emocije su postojale tada, postoje i danas i utkane su u ovaj roman kao fini začin vještini pisanja. Roman je jednostavno grafički opremljen, najveća se ljepota krije u riječima, a one manje poznate posložene su u rječnik na kraju izdanja.

Ezan je poziv na molitvu, a ja vas pozivam na preispitivanje i putovanje dok čitate i s Ibrahimom putujete stranicama njegova života smještenih između korica ovog romana.