Ne propustite upoznati Sfingu!

Gastronom, surađuje sa slikarima i grafičarima, prozaik, nagrađivan, čuvar baštine i zaljubljenik u svoju Dalmaciju… Iz navedenog se da naslutiti da je tema ovotjednog osvrta Veljko Barbieri koji u suradnji s urednikom nakladničke kuće VBZ Dragom Glamuzinom donosi najnoviji roman Sfinga. Roman je to kojim Veljko Barbieri dovršava svoju splitsku trilogiju koja sadrži romane Split – roman starog grada i Ja Dioklo Jupitrov sin.

Sfinga je roman koji vas nipošto neće ostaviti ravnodušnim; već nakon podnaslova roman u pjevanjima vaša će znatiželja biti probuđena, a posve rasplamsana prologom naslovljenim Čovjek od praha. U dvanaest pjevanja nakon kojih je svojevrsni zaključak naslova Vrata šutnje, upoznajemo Sfingu koja iz prvoga lica, kao drevna stanovnica splitskoga Peristila, progovara o svemu. Povijest Mediterana u ovom je romanu ispričana na nesvakidašnji način, gotovo lirskim rečenicama (koje su svejedno čitke i jednostavne, iako opijaju) uvodeći svakoga tko roman uzme u ruke u drevni svijet. Sfinga promišlja o odnosu prošlosti i sadašnjosti, o božanstvima, o ljudima i ljubavima. Čak su i erotski elementi u romanu gotovo lirski i blago mistični, a Barbieri vješto pripovijeda o drevnim vremenima, običajima i događajima iz perspektive jedne Sfinge koja čvrsto nastavlja postojati dok se vremena, vladari pa i bogovi mijenjaju. Oštroumna i kritična, uvest će čitatelja u svoje pripovijedanje tako da će se ovaj roman u pjevanjima za tili čas iskristalizirati kao štivo koje se čita u dahu.

Veljko Barbieri donio je još jednu romanesknu poslasticu, pokazao vrsno poznavanje povijesti i svojega podneblja te nas čitatelje još jednom vješto nagnao da promišljamo i s užitkom „progutamo“ njegove rečenice, stoga nećete požaliti ako se Sfinga nađe i na vašoj polici!