Valentin Egel pobjednik “7. Matačića”

Velikim koncertom u dvorani Vatroslava Lisinskog zaključeno je 7. Međunarodno natjecanje mladih dirigenata koje nosi ime legendarnog maestra Lovre Matačića (5. – 10. listopada 2019.). Organizator natjecanja je Fond Lovro i Lilly Matačić. Održalo se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, realizirano je uz potporu Ministarstva kulture, Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba, a u partnerstvu sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, Muzičkom akademijom, Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog i umjetničkom organizacijom Cristoforium.

 

Šesnaest najboljih kandidata (izabranih između skoro 140 prijavljenih), ravnalo je Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije na etapama natjecanja u dvorani Blagoja Berse zagrebačke Muzičke akademije. Na temelju nastupa na navedenim etapama, međunarodni žiri na čelu sa slovenskim dirigentom Markom Letonjom izabrao je trojicu finalista koji su se predstavili na završnom koncertu. Bili su to australsko-britanski dirigent Toby Thatcher, koji je ravnao izvedbom djela Riki Levy (pet prizora iz baleta) Igora Kuljerića, zatim Nijemac Valentin Egel s djelom Z mojih bregov za bariton (Matiju Meića) i orkestar, dok je završetak koncerta pripao Kinezu Junpingu Qianu, koji je dirigirao Straussovu simfonijsku poemu Smrt i preobraženje.

 

U razgovoru nakon koncerta, uz moderiranje Branimira Pofuka, kandidati su izrazili počašćenost ulogom finalista na ovako glasovitom natjecanju. Kako je (ipak) važno pobijediti, napetost je vladala do samoga kraja, odnosno proglašenja pobjednika. Prva nagrada – 10.000 eura i nastup s čak sedam orkestara u Hrvatskoj i inozemstvu – pripala je Valentinu Egelu. Drugoplasirani Toby Thatcher nastupit će s dva orkestra, a dodijeljena mu je i diploma Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu Kuljerićeve skladbe. Junping Qian natjecanje je dočekao na trećem mjestu, a uz osvojeni jedan koncertni nastup posebno mu je važna bila i nagrada članova Simfonijskog orkestra HRT-a, koji su suradnju s njime istaknuli kao najplodonosniju.

 

Izdašne nagrade i sjajna atmosfera tijekom natjecanja potvrda su važnosti manifestacije koja nosi Matačićevo ime. Prvi puta u njezinoj povijesti, zainteresirana je javnost mogla pratiti završni koncert putem izravnog radijskog i televizijskog prijenosa na trećem programu HRT-a. Sljedeće natjecanje na rasporedu je za četiri godine, 2023.

 

Kao svojevrstan zaključak ovogodišnjeg natjecanja, a uz obilježavanje 120. godišnjice rođenja mo. Matačića, uskoro se očekuje promocija nove Monografije Matačić autorice Ane Vidić. U  međuvremenu Fond Lovro i Lilliy Matačić nastavlja s organizacijom majstorskih tečajeva za mlade dirigente, također jedne od oporučnih želja velikog maestra.

 

 

Izvor: Fond Lovro i Lilliy Matačić