Zbirka priča iz koje se uči

Naklada Ljevak i urednica Ivona Despot donose novo izdanje zbirke priča Baš kao Harry Potter Jasminke Tihi – Stepanić, čiju pisanu riječ vole i kritika (osvojila je nagrade Mato Lovrak, Anto Gardaš i Grigor Vitez), ali i publika (kako djeca, tako i roditelji). Njezin roman Dom iza žice predstavljao je našu književnost na međunarodnom natječaju Mali princ, a autorica objavljuje na radiju, televiziji i u časopisima za djecu i mlade.

Baš kao Harry Potter zbirka je devetnaest priča koje progovaraju između korica o mnogim važnim i životnim temama. Junaci su mladi ljudi u kojima se može prepoznati svatko, no važne uloge igraju i roditelji i članovi obitelji, kao i prijatelji. Jasminka Tihi – Stepanić jednostavnim jezikom prenosi nenametljive pedagoške poruke, dovodi likove u razne situacije i daje prikladna rješenja naglašavajući vrline, obiteljsku povezanost i prije svega iskrenost. Autorica svoje likove izlaže iskustvima, pomaže im da nauči na greškama. Progovara o ljubavima, očekivanjima, obiteljskim i međuljudskim odnosima, školskim obvezama i izazovima odrastanja s kojima se mladi (i njihove obitelji) svakodnevno suočavaju. Svaka priča ima svoj tijek koji je čitak i jasan; jednostavan, a poučan s jasnom poukom na kraju. O toj se pouci može promišljati, o likovima raspravljati i s njima se poistovjetiti, no nedvojbeno je da su likovi Jasminke Tihi – Stepanić oblikovani tako da su vrlo živi, ljudski i izvrstan uzor mladima.

Ovo je zbirka priča koju može čitati cijela obitelj i iz nje ponešto naučiti, bez osjećaja nametanja ili opterećenja. Kvalitetno i čitko štivo zasigurno je izvrsno pedagoško sredstvo, a autorica je pisanu riječ izvrsno uklopila u želji da promijeni svijet na bolje i pokaže da se na greškama uči. Uzmite zbirku i uvjerite se sami!