Deseti „GavranFest” održat će se u Pragu

U organizaciji Udruge Lastavica od 7.do 12. listopada 2019. godine u Pragu u Češkoj održavat će se deseti GavranFest, međunarodni kazališni festival posvećen hrvatskom književniku Miri Gavranu.

 

Na njemu će ove godine  sudjelovati kazališta iz  šest zemalja: Češke, Slovačke, Albanije, Srbije, Mađarske i Hrvatske, dok će se predstave izvoditi u tri kazališta koja su smještena u centru Praga: Kazalište STUDIO DVA , Kazalište NA PRADLE i Kazalište PALACE.

 

Selektor i producent festivala  je František Karoch, dok je ravnatelj festivala Nenad Bojić. Festival će se otvoriti svečanom 200. reprizom Gavranove komedije  Sve o ženama u izvedbi Kazališta Studio dva iz Praga.

 

Kao i u prethodnim izdanjima Festivala održavati će se i brojni popratni programi među kojima treba istaknuti promociju dvaju Gavranovih knjiga na češkom jeziku,  okrugli stol na kome će sudjelovati prevoditelji, redatelji, glumci i producenti , te projekcija dokumentarca MIRO GAVRAN  scenarista i redatelja Zdravka Fučeka u produkciji  Hrvatske radio televizije s prijevodom na češki jezik.

 

Zadnji dan Festivala bit će posvećen  Hrvatskoj, tada će Kazalište ŽAR PTICA izvesti Gavranovu dramu za djecu Kako je tata osvojio mamu, a kazalište HISTRION Gavranovu satiru Tajkuni. S obzirom na to da je Miro Gavran prvi hrvatski veleposlanik kravate, festival će  zatvoriti kravata party na kome će se Česi podsjetiti da je Hrvatska domovina kravate.

 

 

Fotografija: Miro Gavran , Zagreb 2019.

 

Povodom Festivala Miro Gavran je izjavio:

“Veselim  se susretu  s glumcima  i redateljima  koji su radili na mojim predstavama. Velika je privilegija  meni kao dramatičaru imati međunarodni Festival koji je posvećen mojim dramama i komedijama. Sretan sam što se Festival održava u Pragu koji je istinska europska prijestolnica kulture . Uvjeren sam da su i selektor  i ravnatelj obavili dobar posao i da će ovaj GavranFest svojom kvalitetom i vrsnom organizacijom na najbolji mogući način opravdati očekivanja od jubilarnog desetog izdanja.”

 

GavranFest je kazališni festival na kome se izvode drame i komedije hrvatskog književnika Mire Gavrana. Festival je pokrenut 2003. godine u Kazalištu Jana Palarika u gradu Trnavi u Slovačkoj, gdje je djelovao do 2009. i imao četiri izdanja. Potom se 2013. godine održao u Teatru Ludowy u Krakovu u Poljskoj, a od 2016. djeluje u Pragu u Češkoj. U veljači 2019. godine Festival se održao u Augsburgu u Njemačkoj u Sensemble Theatreu.

 

Gavran je jedini živući pisac u Europi koji ima kazališni Festival njemu posvećen, a koji se održavao izvan njegove domovine u 4 zemlje. Miro Gavran je do sada imao više od 350 kazališnih premijera na svim kontinentima u 40 zemalja, koje je vidjelo više od 4 milijuna gledatelja.