Izložba Nika Titanika “Kronika hrvatske gluposti“ na samom otvorenju privukla petstotinjak posjetitelja

Iako u gradu Zagrebu tek osam posto ljudi godišnje posjećuje Muzeje , ta brojka bi se mogla uskoro povećati i to upravo zahvaljujući Muzeju Mimara u kojem je povodom 25 godina karijere karikaturista Nika Titanika otvorena Retrospektivna izložba koju je već prve večeri razgledalo 500-ak posjetitelja.

 

U Muzeju Mimara bilo je premalo prostora za petstotinjak posjetitelja koji su došli razgledati Retrospektivnu izložbu karikaturista Nika Titanika pod nazivom „Kronika hrvatske gluposti“ koji su svojim dolaskom pokazali da karikatura treba biti još bolje pozicionirana u Hrvatskoj.

 

Očekuje ih jedan mali pregled od tristo karikatura , znači jedan pregled svega onoga što smo u zadnjih dvadeset i pet godina kao društvo proživljavali , znači svi akteri su na tim karikaturama od trenutne predsjednice , bivšeg predsjednika, premijeri, ministri, estradne zvijezde , sportske zvijezde i polu zvijezde“ rekao je tim povodom Nik Titanik.

 

 

 

Nik je meni došao s idejom da baš ove obilježava dvadeset i pet godina bavljenja karikaturom odnosno od kada je prvi put javno objavljena njegova karikatura s motivom Davora Gobca i onda smo potražili prostor koji bi mogao ugostiti ovu količinu karikatura jer je Nik napravio jedanaest tisuća objavljenih karikatura i mis smo napravili jedan uži izbor od njih tristotinjak, a muzej Mimara se činila kao izvrstan prostor“ rekla je tim povodom kustosica izložbe Sonja Švec Španjol.

 

Iako karikatura u Hrvatskoj nije popularizirana kao u inozemstvu ,političkih i svakodnevnih tema za karikature ne manjka , a toga je svjestan i jedan od najboljih karikaturista današnjice Nik Titanik koji svakodnevno svojim karikaturama u dnevnim tiskovinama uveseljava ovo sivilo koje je zahvatilo Hrvatsku.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2019.

 

Iako njegova arhiva danas broji oko 11 tisuća objavljenih karikatura Nik Titanik počeo je crtati karikature s tri godine, a prvi strip objavio je sa 6 godina , a upravo njegovi najraniji radovi izloženi su u sklope ove izložbe .

 

Na retrospektivnoj izložbi karikature kronološki prate teme njegovih glavnih likova Štefice Jambriščak i Mije Sadomazođubrilovića, ali i pojedinih osoba iz javnog života , ponajviše hrvatskih političara i estradnjaka.

 

Štefica ima svoj poseban kutak , a s druge strane tu je Mijo Sadomazođubrilović u sportskom kutku. Oni su tu u izloženi u prirodnoj veličini pa će se posjetitelji moći slikati s njima i dobro se zabaviti“ dodao je Nik Titanik.

 

Nik Titanik kako sam sebe naziva kroničar hrvatske gluposti uz brojne sportske, političke i svakodnevne karikature posjetiteljima je izložio i na izložbi originalne crteže, kataloge, osvojene nagrade i ostale dokumentarne materijale vezane uz rad. Izložba ostaje otvorena sve do 24.listopada u Muzeju Mimara.