Pisma bez odgovora i roman koji se ne propušta

HENA COM i urednica Marina Vujčić donose novi roman Irene Matijašević koja iza sebe ima zbirke pjesama, poetsku dramu i romane, a radi kao urednica književnih emisija na Trećem programu Hrvatskog radija. Cjelovita je umjetnica koja se bavi književnošću na razne načine pa ne čudi da njeni romani ostavljaju dubok dojam na čitatelje.

Slučaj je to i s romanom Igra istine, pisanom u formi pisama koja su datirana od 21.3. 2017. do 10.12.2018. godine, no nipošto se ne može reći da se tu radi o klasičnoj epistolarnoj i dnevničkoj formi jer su ovo pisma bez odgovora, upućena obitelji, prijateljima i bivšem ljubavniku. Ovaj roman komunicira izravno, u njemu se isprepliću i intertekstualnost i intermedijalnost, pisanje i život, obogaćeni promišljanjima i vizurama Zagreba. Irena Matijašević u pisanje smješta ritam života, pokazuje moć literature, ali i propituje smisao života i njegovih mijena. U pismima umrlom ocu, osjeća se tankoćutnost i povezanost, u pismima majci iskrenost, a u ostalim piscima međuljudski su odnosi iscrtani životno, tankoćutno i slojevito. Od kanonskog djela poput Malog princa, preko suvremenih autora kao što je Marko Pogačar i općepoznatih ikona kao što je Leonard Cohen – svi su našli svoje mjesto na stranicama i u razmišljanjima, dovodeći autoricu do novih spoznaja.

Pisati o književnosti, sebi, životu i pisanju u formi pisama koja će ostati bez odgovora, zapravo je svojevrstan dijalog sa samom sobom, dijalog koji progovara o raspadima, ali i mogućnostima koje riječ, pisanje i književnost imaju da zacijele rane. I uvodna rečenica Nema kod mene ničega osim ljubavi prema riječima. već na samom početku uvodi čitatelja u svijet romana koji će na njega sigurno ostaviti dubok dojam.