Miro Gavran proglašen počasnim građaninom Nove Gradiške

Nekoliko dana nakon održanog „5.Leta s Gavranom“ grad Nova Gradiška je u prigodi Dana grada dodijelio  Povelju počasnog građanina grada Nove Gradiške, hrvatskom književniku  Miri Gavranu, za osobite zasluge u promicanju vrijednosti koje doprinose stvaranju ugleda Nove Gradiške i Republike Hrvatske u svijetu.

 

Povelju počasnog građanina uručio mu je gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u prigodi proslave Dana Nove Gradiške i blagdana Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, zaštitnice grada u Pučkom otvorenom učilištu “Matija Antun Relković”.

 

Fotografija: Teatar Gavran, Nova Gradiška 2019.

 

„Iznimno sam sretan zbog ovoga priznanja. Nova Gradiška je duboko u mome srcu- ondje sam pohađao i završio osnovnu i srednju školu. U mojim formativnim godinama ondje sam imao sjajne profesore i objavio prve priče i pjesme..U znak zahvalnosti često sam radnju u svojim knjigama znao situirati u samu Novu Gradišku ili u novogradiški kraj…Sretan sam sto je danas taj grad iznimno uspješan i u ekonomskom zamahu. Također sam sretan što je to i grad kulture s kojim kao pisac kontinuirano surađujem već 35 godina. U Gradiški su prije 18 godina pokrenuli Fan klub meni posvećen,  a od 2015.ondje djeluje i festival LET S GAVRANOM…Istinski sam sretan što mi je ljubav prema tome gradu i njegovim stanovnicima danas uzvraćena ovim najvišim priznanjem koje je u proteklih 30 godina pripalo samo četvorici ljudi.“

 

– Ponosni smo na ovog čovjeka, njegovo djelo i podrijetlo, stoga je gospodin Miro Gavran predložen za ovo najviše gradsko priznanje – istaknuto je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška.