Poklonite si priče pod bor!

Ime Julijane Matanović dobro je poznato čitateljskoj publici, ali i struci i kritici. Objedinjuje ona nekoliko funkcija – onu profesorsku (iako je fakultetsku predavaonicu zamijenila „virtualnom“), spisateljsku, kritičarsku, a uz to je i supruga i majka. Upravo joj sve te životne uloge daju nemjerljivo životno iskustvo i emocije koje već godinama vješto prenosi na papir, a o vještini njezina pera svjedoče kako brojne nagrade, tako i omiljenost kod čitateljske publike. Poznata po svojoj tankoćutnosti, Julijana Matanović donosi još jednu književnu poslasticu, moglo bi se čak reći i prigodnicu.

Naime, riječ je o zbirci priča Rođena na Božić koju uz podnaslov Priče za pod bor i prekrasnu gotovo starinsku naslovnicu, donose urednik Žarko Ivković i Večernji list. Neke od priča su čitatelji već imali priliku čitati, dok su neke potpuno nove. Baš kao što u jednoj zbirci spaja stare i nove priče, tako Julijana Matanović spaja i prošlost i sadašnjost, ostavljajući ponekad čitatelju da promisli o budućnosti. Priče su to koje progovaraju o glazbi, slikarstvu, fotografiji; priče koje su intertekstualne i intermedijalne; priče koje prizivaju okuse, mirise i mjesta. U njih su satkane narodne mudrosti, arhaični izrazi, ali i problemi modernoga doba: prezaposlenost, otuđenost… Isprepliću se u njima međuljudski i obiteljski odnosi, snažne emocije, metaforičnost i ugođaj koji se nepogrešivo može osjetiti i doživjeti iz rečenica pisanih prepoznatljivim stilom Julijane Matanović. Stil je to koji karakteriziraju izrazi svakodnevnog govora, snažna metafora, ali prije svega – snažna emocija. Promišlja se u tim rečenicama o vlastitome ja, o životu, o prolaznosti, rodnome kraju, književnosti i ljubavi. Priče su to koje vezuje motiv Božića, što pridonosi još toplijoj atmosferi. Priče su to koje nisu uvijek sretne i prpošne, nisu u središtu sretne obitelji, dapače. No, proza Julijane Matanović ima gotovo ljekovit učinak; pokazuje da ljubav i međusobna ujedinjenost doista jesu prava čarolija.

Zbirka Rođena na Božić doista jesu priče za pod bor, no ono o čemu Matanović piše svevremeno je i čitati se može tijekom cijele godine. Ipak, poželite li u ovo hladno vrijeme nešto što će vam zagrijati srce i skratiti duge zimske večeri, ove priče za pod bor zbirka su koja vas neće razočarati, nego će vas zagrliti svojim koricama!

Ukoliko želite čuti o zbirci nešto više, možete doći na promociju koja će se održati u podne, u petak, 13.12. 2019. u Društvo hrvatskih književnika i uljepšati si ovo predbožićno vrijeme.