Za kraj godine – povijest iz godine u godinu

Mozaik knjiga i urednik Vid Jakša Opačić još su jednom udružili snage i donijeli još jedno enciklopedijsko izdanje koje će zasigurno obogatiti mnoge police. Naime, Hrvoje Kekez, mladi povjesničar i arhivist potrudio se na jednome mjestu objediniti događaje koji su oblikovali Hrvatsku i obilježili povijest.

Kako i samo ime govori, Hrvatska povijest iz godine u godinu doista obuhvaća značajne godine od ranog srednjeg vijeka pa sve do današnjih dana, zaključno s 2018. godinom. Hrvoje Kekez prikupio je provjerljive i pouzdane podatke, pokrio je i važne povijesne osobe, i važne građevine, kao i događaje. Sve je to u nekoliko kartica teksta zanimljivo pokriveno, gotovo pedagoški drži pažnju i uz bogate fotografije doista dočarava duh i značaj prošlih vremena. Autor je pažnju pridao i važnim sportskim i kulturnim događajima i osobama, uspostavljajući ravnotežu između velike i male povijesti dajući preglednu i bogatu kronologiju koja će zasigurno obogatiti police, a čak će se i dalji povijesni događaji učiniti povezanima i bliskima. Iako obiluje povijesnim činjenicama iz hrvatske povijesti, u dnu svake stranice lenta je vremena koja obuhvaća i povijesne činjenice iz svijeta kako bi čitatelji u svakom trenu mogli uspoređivati i povezivati te tako širiti znanje. Ovo je enciklopedijsko izdanje znanstveno, faktografsko, ali i iznimno čitko.

Hrvatska povijest iz godine u godinu svakoga će tko ju uzme u ruke nečemu naučiti, pokazati koliko je naša baština zapravo bogata i navesti da poštujemo prošlost, pogledamo sadašnjost i zapitamo se što nosi budućnost i što će možda biti uvršteno u neku novu kronologiju!