Odabrane najljepše oblikovane hrvatske knjige u 2019. godini

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu zaključila je natječaj Hrvatska lijepa knjiga za 2019. godinu i odabrala najljepše oblikovane hrvatske knjige za međunarodni natječaj Best Book Design from all over the World, te za izložbu Book Art International, koja se organizira u sklopu Sajma knjiga u Frankfurtu.

 

Natječaj Hrvatska lijepa knjiga koju Nacionalna i sveučilišna knjižnica organizira od 1991. godine i ove godine privukla je veliki interes autora, ilustratora i nakladnika ,koji su poslali rekordnih 197 izdanja.

 

“Natječaj Hrvatska lijepa knjiga organizira se u kontinuiteta od osnutka lijepe naše . Inače on je u međunarodnim okvirima od 1963. godine . Od 1996. godine traje organizacija tog Natječaja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu .Svake godine u zadnjih nekoliko godina Natječaj se organizira u prosincu , a pristigne nam stotinu i nešto knjige , a ove godine gotovo dvjesto , što je najviše do sada“ rekla je tim povodom Dobrila Zvonarek, koordinatorica Natječaja .

 

Ocjenjivački sud, u čijemu su sastavu bili akademik Tonko Maroević, akademski slikar – grafičar i akademski snimatelj Luka Gusić, akademski slikar – grafičar Danijel Srdarev te voditeljica Grafičke zbirke NSK mr. sc. Tamara Ilić Olujić, izabrao je njih 25 koji će nas predstavljati na ovom prestižnom knjiškom natječaju.

 

„Stvar je u tome da knjige sudjeluju na velikom natjecanju stoga se mi trudimo pokazati što je najbolje u Hrvatskoj od onih knjiga koje su objavljene u prošloj godini. Od dizajna i likovne opreme knjiga i od same tehnologije i načina izrade knjiga. Nadamo se da će to moći netko vidjeti i da će to pokazati da smo dostigli neke europske nivoe ili svjetske. U tome se gleda ne općeniti izgled knjige nego način izrade i kvaliteta. To je nažalost dosta vezano uz financije , ali čini mi se da se kod nas više ulaže zadnjih godina i to se odmah vidi, a i dizajneri su se počeli likovnim načinom davati više“ ističe Luka Gusić, član ocjenjivačkog suda i akademski slikar – grafičar.

 

Dva puta su hrvatske knjige bile u užem odabiru za ovo prestižno priznanje 1998 i 1999 godine. 1998 godine to su bile Čudnovate zgode Šegrta Hlapića , a 1999. godine Posjet Ivana Pavla II Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Natječaj Best Book Design from all over the World će se održati u ožujku 2020 godine .