Akademski slikar i kipar Josip Konta otvorio izložbu pod nazivom „Kiparske siluete i skulpture”

Dio prepoznatljivih skulptura akademskog slikara i kipara Josipa Konte prenesene su na papir u obliku siluete , te su uz spomenute skulpture izložene u zagrebačkoj galeriji Libar.

 

“S gospodinom Josipom Kontom i njegovim sinovima surađujem neko vrijeme i cijelo vrijeme te naše suradnje se zapravo rađala ideja o izložbi . I onda smo razmišljali kako to realizirati s obzirom na to da je prostor Galerije Libar relativno mali i kako sublimirati taj višegodišnji rad i kako se krenulo s tim siluetama zadnjih godinu dana rekli smo hajdemo napraviti jednu zrcalnu izložbu“ rekao je tim povodom Goran Margeta, vlasnik Galerije Libar .

 

Stvarajući imaginarni odnos pozitiva i negativa , skulpture žena, ljudi i konja postale su siluete.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2019.

 

„To je jedna mala izložba na kojoj sam htio predstaviti svoje radove. Skulpture koje su bile trodimenzionalne mi smo stavili na papir da bude jednodimenzionalna. To je pokušaj traženja nečega u mom promišljanju umjetnosti i sada smo na tom tragu da idemo dalje. Znači skulpturu jednostavno prenosim na papir i u grafički izričaj“ ističe akademski slikar i kipar Josip Konta.

 

„To je više neka podsvijest samoga autora koja ga je navela zašto tu skulpturu staviti na papir. Imate skulpture poput ove prekrasne Molitve za mir koja je u jednu ruku stabilna , a s druge strane je lepršava , do konja koji su jedan od glavnih motiva Josipa Konte , aktova. Znači to je jedan sublimat rada i htjeli smo na neki način prikazati da ti radovi kao i cijeli njegov opus mogu istovremeno biti i klasični kao i moderni.“ dodao je Goran Margeta, vlasnik Galerije Libar.

 

Fotografija: www.facebook.com/JosipKontaArt/

 

Sve siluete Josip Konta je napravio u 2019. godini dok su skulpture stare i po nekoliko desetljeća. Izložbu „Kiparske siluete i skulpture” možete razgledati sve do 05.siječnja u Galeriji Libar, a dobra vijest je da će ova izložba dobiti nastavak .