Trenutci koji se pamte

Jana Bolića već smo imali prilike upoznati kao autora krimi – romana Težina stvarnosti koji se bez obzira na mračne događaje čita u dahu, a iza Jana je osim romana i zbirka poezije i proznih zapisa Može biti lijepo. Iako se Jan Bolić potvrdio kao talent za zločine i njihovo rješavanje, ovaj ponedjeljak vam predstavljam drugo izdanje njegove prve zbirke pjesama Trenutci, iza kojeg još jednom stoje urednica Sandra Pocrnić Mlakar i Beletra.

Trenutci su prava literarna poslastica, lirske su to minijature u kojima se vrlo lako uživa. Iako im sam autor zamjera nešto jednostavniji izraz, nazivajući ga gotovo djetinjastim, upravo u tome leži dio čari ove zbirke. Uhvaćena ljepota jednostavnih trenutaka i snažnih emocija opjevanih čistim metaforama i nenakićenih epitetima pjesnički su govor kojim se Jan Bolić dokazuje i kao vješt pjesnik. Pjesme su to koje obuhvaćaju ljepotu prirode, floru i faunu, motive vremena, života i želja. Prisutni su tu motivi kave, vremena, ali i propitivanje pisanja, inspiracije i životne svrhovitosti. Neizostavna je i ljubav, u svim svojim oblicima, ljubav prema pisanju i životu. Uhvaćeni u lirskom trenutku nadahnuća, oni životni ostaju zauvijek zabilježeni, a Jan osim što pronalazi inspiraciju i sam postaje nadahnućem.

Njegove pjesme probijaju granice, bilježe sitnice pokazujući pjesničku veličinu i snagu ljubavi isprepletenu životom. Pokazujući da mu stihovi leže jednako prirodno kao i rečenice, Jan Bolić zasigurno ostavlja trag na hrvatskoj književnoj sceni pokazujući da kad je pisanje izvorom života, granice doista ne postoje!