Roman koji se čita u dahu!

E. K. Botica, punim imenom Ema Kristina, novo je ime na hrvatskoj književnoj sceni. Od malih nogu zaljubljenica je u književnost, što je potvrdila i diplomiravši kroatistiku i komparativnu književnost. Iza nje su dvije stihovane zbirke, Skriveno sunce i Ulični svirač, a danas vam predstavljam njezin roman prvijenac u izdanju Naklade Bošković i urednika Zorana Penovića.

Nositelj Elemenata fantastični je roman koji prati priču o borbi protiv pokvarenog kralja Malfroxa, koji nezakonito zauzima prijestolje Druge Dimenzije. Sinovi Vladara koji još uvijek ne posustaje u borbi protiv uzurpatora, dolaze na Zemlju gdje pronalaze zakonitog vladara, Nositelja Elemenata. Što je još važnije, pronalaze nadu, hrabrost i zajedništvo. Priča je ovo koja će vas odvesti u drugi svijet, ostajući pritom čita i zanimljiva. Iako ćete osim na Zemlji, biti i u Drugoj Dimenziji, nećete biti lišeni promišljanja, međusobnih odnosa, emocija i svih uobičajenih pojava, problema i pitanja. Ema Botica vješto stvara svijet koji čitatelja privlači i intrigira, budi znatiželju da prati događaje, a pritom ga ne zamara. Autorica se vješto koristi pripovjedačkim stilom, glagolska su vremena u stilskoj funkciji, formulaični izrazi pridonose pripovjedačkoj atmosferi. Važnost pripovijedanja, čitanja i slušanja svakako je istaknuta, a sama kompozicija romana je lijepo zaokružena (kako – morat ćete otkriti čitanjem ). Naglašena je i istinitost svega pripovijedanog, čime je čitatelj još snažnije uvučen u svijet priče. Posebno je lijepo i grafičko oblikovanje knjige koje mami na čitanje.

Iako je riječ o romanu prvijencu, Ema Botica njime je dokazala da hrvatski fantasy ima dostojnu predstavnicu od koje još puno toga možemo očekivati i nipošto nemojte propustiti uvjeriti se da je Nositelj Elemenata roman koji se lako čita, ali se teško ispušta iz ruku.