Pročitajte, zapjevajte, uživajte!

Meni kažu kalendari da s’ u kolu svi bećari… Ne kaže mi kalendar da su u kolu svi bećari, nego da je ponedjeljak i vrijeme za još jedan osvrt. Započela sam ga ovako jer su pjesme tipa Kalendara upravo tema. Naime, Pavao Pavličić donosi novu knjigu iz serije Pohvala (Pohvala tijelu i Pohvala starosti) koja je posvećena pučkoj pjesmi i nosi naslov Glas naroda. Ako se narod, to jest čitateljsku publiku (ali i struku) pita, Pavao Pavličić nezamjenjivo je i nenadmašno ime hrvatske književnosti koji ne prestaje razveseljavati novitetima iz svog pera. Iako su iza njega desetljeća znanstvenog rada i stotine ispisanih knjiga, Pavličić ne staje pa tako Mozaik knjiga i urednik Zoran Maljković donose i ovo izdanje.

Pavao Pavličić donosi četrdeset i šest pjesama koje je je, kako kaže, i sam kadar otpjevati jer je s njima bio u kontaktu, ne mareći za drugi kriterij osim slušateljskog (pa i pjevačkog) užitka. Iako između redaka možemo iščitati Pavličićevu teorijsku naobrazbu, u prvome je planu analiza bliska čitateljima, pa i samom autoru, neopterećena velikim teorijskim pojmovima, a obogaćena ljubopitljivim promišljanjima o strukturi i značenju pjesme. Bavi se autor i pitanjem što to pučku pjesmu takvom čini; raznovrsnošću koja može biti vrlo zanimljiva (ali i problematična, ukoliko se ipak poželi pjesme razvrstati po nekom kriteriju), ponekom dvosmislenošću koja pjesmi i te kako može dati na zanimljivosti i značaju, kulturološkim i sociološkim referencama kojih često nismo ni svjesni. Jednostavan stil pisanja, iskrene i duhovite opaske, zanimljive činjenice uz nenametljivu teorijsku podlogu čine jedinstvenu kombinaciju koja je doista pohvala pučkoj pjesmi, ali i knjigu koja je mala riznica pjesama koje traju godinama i sigurno će trajati još generacijama.

Pavao Pavličić još je jednom pokazao da mu je nadahnuće nepresušno i da ga pronalazi u svijetu oko sebe koji osluškuje, promatra i povezuje tako prepoznatljivo da ne bi čudilo da se i njegov lik i djelo nađu u predajama i pjesmama. Pročitajte Glas naroda, vjerujem da ćete i zapjevati, a možda se prisjetiti i neke zgode u kojoj ste čuli neku od pjesama.

Dođite i na promociju u Društvo hrvatskih književnika, 13. veljače u 18 h i iz prve ruke poslušajte što sam autor kaže, a možda i zapjeva! 😊