Zbirka o emocijama, zbirka o ljubavi

 

 

Prije nekoliko dana obilježilo se Valentinovo, Dan zaljubljenih, Dan ljubavi… Kako komu drago zvati ga. Upravo u tom duhu i smatrajući da se ljubav i ljepotu emocija treba slaviti uvijek, danas vam donosim zbirku pjesama koja govori o ljubavi i njezinim oblicima. Vlastu Janton mogli ste upoznati kao autoricu ljubavnog romana Zagrljaj u koji pripadam, njezinoga prvijenca. Autorica je, spoznajući važnost ljubavi kao po njezinom mišljenju najvažnije od svih emocija, napisala zbirku pjesama Zbogom ti ne mogu reći. Urednica je Marija Bartolić, a izdavač Knjižnice grada Zagreba, točnije Gradska knjižnica “Ante Kovačić” u Zaprešiću.

Vlasta Janton u zbirci prepunoj emocija ostavlja srce na papiru, piše iskreno i iz duše i dotiče čitatelja stih za stihom, kombinirajući liriku i lirsku prozu kao formu. Neke se pjesme doimaju lirskim minijaturama, ali je u njima satkana snažna i iskrena emocija kao esencija svake riječi. Emocije su dopunjene pejsažima, slike prirode u skladu su s raspoloženjem pjesme, a trenutci su bitna stavka kako pjesama, tako i života. Autorica progovara o sretnoj ljubavi, ispunjenju i pronalasku srodne duše i istinske sreće, ali se ne libi spomenuti i teške trenutke i iščezle ljubavi koje dovode do novih spoznaja, rasta i na kraju ponovne sreće. Čak su i teže teme poput čekanja i iščekivanja, rastanaka, slomljenoga srca obojane liričnošću i snagom vjere u ljubav, ali i osjećajem zahvalnosti za iskustva i duhovno – emotivni rast. Vlasta Janton u zbirci progovara kao žena, suputnica, majka, prijateljica, djevojčica… Stihovima u prvom licu povezuje se s čitateljima i pokazuje sva lica jedne žene i sva lica emocije koja nas sve pokreće.

Zbogom ti ne mogu reći lirska je zbirka kojoj nećete moći reći zbogom sve dok ju ne pročitate i kojoj nećete moći reći zbogom jer će vam biti vrlo jednostavno u njoj se pronaći i osjetiti emocije koje autorica stihovima prenosi.