“Creske mačke” kiparice Renate Vranyczany Azinović u središtu Zagreba

Iako današnje mačke pripadaju porodici divljih mačaka , nastanile su se po svim svjetskim kontinentima , a njihovom karakteru rijetko tko odolijeva. Upravo Creske mačke motivirale su kiparicu Renatu Vranyczany Azinović da im posveti svoju 46. izložbu .

Četveronožne životinje , simpatičnih karaktera i još umiljatijih osobina- mačke , i to one otočke koje svakoga u prolazu osvajaju kao da su im vlasnik , očarale su i kiparicu Renatu Vranyczany Azinović, koja je ovim povijesno važnim životinjama posvetila izložbu pod nazivom Creske mačke.

 

„Ja već četrdeset godina ljetujem na Cresu i to su sve mace sa svojim imenom koje sam ja fotografirala i svaka od njih uz svoje ima i svoju priču. Neke od njih sam i othranila, s nekima se igrala, a družila se apsolutno sa svima“ rekla je tim povodom Renata Vranyczany Azinović, kiparica.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2020.

A kako to uvijek biva jedan mačak je dovoljan da ove životinje zavolite zauvijek.

 

„Mali Đurica je mačak koji je došao u naš vrt kada je imao nepunih mjesec dana. Othranili smo ga ,bio je strašno umiljat ,te se čak igrao s našim psom , međutim jednom smo otišli smo na dva – tri dana u Zagreb i ostavili susjedi da ga hrani. Đurica nas nakon dva dana više nije imao želje čekati jer je kao i sve mace imao je svoj karakter.

Otišao je i tražila sam ga šest mjeseci , te sam ga pronašla u susjednom mjestu udaljenom dva i pol kilometra kod jednog ribara koji mi je ispričao da mu je Đurica došao, sjeo na rame i počeo grickati uho kao i meni. Od onda je on njegov mačak Ribar koji ide s njim na čamcu loviti ribe i jede svježe ribe , a mene je prepoznao nakon šest mjeseci”  dodala je kiparica Renata Vranyczany Azinović.

 

Svaka Creska mačka je dobila i svoje ime, te su uloge glavnih likova pripale Đurici, Paji, Šarku,Crnome ,Siji , Tigriću, Panteriću , a njihove skulpture možete vidjeti u studiju Moderne galerije Josip Račić.

 

Animalizam kiparici Renati Vranyczany Azinović nije stran jer je već svoje cikluse posvećivala životinjama, a tako namjerava i dalje. Izložbu Creske mačke možete razgledati sve do 23. veljače, a tko zna možda i Vas osvoji jedna.