“Antigona” u Modeni

Poslije izvedbe predstave Antigona u belgijskome Théâtre de Liège, gostovanje ansambla Drame HNK u Zagrebu s istom predstavom nastavlja se u talijanskoj Modeni, u Teatro Storchi  u okviru  VIE festivala, 26. i 27. veljače.

 

Nastala prema novoj verziji priče o Antigoni suvremenoga filozofa svjetskoga glasa  Slavoja Žižeka u režiji Angele Richter, predstava je praizvedena u zagrebačkome HNK  19. listopada 2019. godine,  u koprodukciji HNK-a u Zagrebu, Théâtre de Liège iz Belgije i Fondacije Emilia Romagna Teatro iz Italije.

 

Gostovanje predstave Antigona realizira se u sklopu Europskoga programa Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu koji se odvija u povodu hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije.  I prije same izvedbe, Antigona  izaziva veliko zanimanje  talijanskih medija. Uoči  gostovanja, redateljica Angela Richter je dala nekoliko intervjua, između ostaloga i najpopularnijem talijanskom tjedniku  L’Espresso.

 

Upitana što je Slavoj Žižek svojim dramskim tekstom želio reći o Europi, Richter je odgovorila: Ono što Žižeku nedostaje jest Europa transnacionalnoga  jedinstva, Europa  koja zna  kako se treba nositi s izazovima ovoga povijesnog  trenutka u kojemu je potrebno izdignuti se iznad ograničenja nacionalnih država. Europa svjesna činjenice kako čovječanstvo treba biti jedno, kako svi živimo na jednoj zemlji i naša je sudbina povezana, pa je samim tim i  tuđa bijeda također naš problem.

 

VIE Festival  je međunarodni  festival  kazališta i suvremenoga plesa osnovan 2005. godine kao mjesto na kojem se okupljaju mnogobrojni umjetnici  dramskoga, glazbenoga i  plesnoga  kazališta, a glavni organizator je Emilia Romagna Teatro Fondazione.

 

Poslije Modene, Drama HNK u Zagrebu s predstavom Tri  Zime Tene Štivičić gostuje u Belgiji 21. ožujka, a s predstavom Tri sestre Bobe Jelčića u Bugarskoj 25. ožujka.

 

 

Izvor: www.hnk.hr