Bečka publika oduševljena komedijom “Lutka” Mire Gavrana

U Bečkom Theater Center Forumu održana je jubilarna dvadeseta premijera komedije „Lutka“ našeg Mire Gavrana, koja se privukla veliki broj medija , ali i poznatih kako iz hrvatskog , ali i austrijskog javnog života.

 

Iako je bečka publika već upoznata s predstavama Mire Gavrana , čini se da prepoznatljivi način prikazivanja muško-ženskih odnosa koji u sebi nosi temu , ali i probleme 21. stoljeća nisu samo aktualni u Hrvatskoj , već diljem svijeta , a to je potvrdila odlična izvedba glumaca Christiana Strassera i Adriane Zartl, u režiji Hubsija Kramera, koji su do samoga kraja progovarali o kupovanju ljubavi , na sasvim pogrešan način.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Beč 2020.

 

Naime, muškarac nakon prekida sedmogodišnje veze odluči kupiti android lutku misleći da će ga usrećiti , te se prijavi na testni program. Nakon što biva izabran , na kućnu adresu mu dolazi android lutka s uputama koju je konstruirala znanstvenica nedugo nakon svoga bračnog brodoloma pa je u lutku prenijela svoj kritički pogled na muškarce.

 

“Ovo je jubilarna dvadeseta premijera teksta, prije osam godina je bila svjetska premijera u New Yorku , a od onda je obišla četiri svjetska kontinenta. Uspio sam vidjeti deset svjetskih premijera , ali ovo je prvi puta da gledam svoj tekst na njemačkom jeziku ,zahvaljujući prevoditelju Tihomiru Glowatzkom, ali bez obzira na to mogu procijeniti jesu li glumci i redatelj pogodili srž priče. Ja sam jako sretan jer osjećam da su Adriana i Christian kao glumci , ali i Hubsi kao redatelj to pogodili , ali i ono što je važno je da je publika s glumcima bila jedno tijelo , što je uistinu teško postići. To je ono čemu svi težimo , ali nije ono što se uvijek dogodi“ ističe autor Miro Gavran.

 

Miro Gavran je preko Lutke pokazao u čemu griješi muškarac u odnosu na žene. Oni zajedno žive šest mjeseci, u kojem prožive onaj sukus koji zajedno prožive muškarci i žene u svojoj vezi , odnosno braku ,a to je prepoznala publika , ali i sami glumci.

 

Miro Gavran u društvu Edith Mock / Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Beč 2020.

 

„Predstava je uistinu vesela i zabavna, a posebno me veseli da je Miro Gavran nazočio ovoj premijeri, te da svoj uspjeh ostvaruje i kod kuće , ali i u inozemstvu“ rekla je tim povodom Edith Mock.

 

„Bilo je teško tumačiti Lutku. Kao Lutka se morate kretati monotono , a s druge strane govoriti ozbiljne rečenice koje ne možete kombinirati s kretnjama i izrazima lica. To mi je bilo najteže. Godinama sam se bavila baletom i to mi je uistinu pomoglo da se mogu dugo stajati i izražavati se na ovaj način. Lutka je snažna žena koja predstavlja stvarne žene i ponekad se pitate je l’ ona uistinu samo lutka ili je stvarna žena, ali to je na publici da procijene“ rekla je Adriana Zartl.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Beč 2020.

 

Upravo odnos između muškarca i žene lutke koja se bori za svoja prava, a ne može biti kupljena , već zaslužena, bila je odlična uvertira u obilježavanje međunarodnog Dana žena. Publika je s puno smijeha i aplauzima na otvorenoj sceni pratila izvedbu. Među uglednicima su se našli i hrvatski veleposlanik u Austriji, Daniel Glunčić, te gospođa Edith Mock, udovica karizmatičnog ministra vanjskih poslova Austrije i potpredsjednika vlade Aloisa Mocka.