Potres u Zagrebu – velika oštećenja u DHK , Arheološkom muzeju i Hrvatskom prirodoslovnom muzeju

Brojne kulturne ustanove , ali i samostalni umjetnici nastavljaju se suočavati sa materijalnim štetama  prouzrokovanim potresima koji se događaju na području Zagreba. Štete su velike, ali najviše se stradale umjetnine. Mnogi od njih se pitaju i što će biti s njihovim radnim mjestima dok se štete ne poprave.

 

U međuvremenu Ministarstvo kulture  je objavilo Obavijest vezanu uz daljnje postupanje oko niza potresa

 

“Ministarstvo kulture će na jednom mjestu objavljivati sve informacije vezane uz niz potresa koji su doveli do niza oštećenja na kulturno-povijesnoj graditeljskoj baštini. Više je dostupno na poveznici: https://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=24330

Upućuju se građani Grada Zagreba koji su vlasnici, korisnici, predstavnici stanara oštećenih zgrada na području zaštićene kulturno – povijesne cjeline Grada Zagreba da se radi procjene štete od potresa na svojoj nekretnini prijave preko poveznice: prijava za pregled građevina nakon potresa.

 

Prijave štete, zajedno s osnovnom fotodokumentacijom, također se upućuju na službenu e-mail adresu Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba.

Štete na kulturnim dobrima u Zagrebačkoj županiji i Krapinsko-zagorskoj županiji građani prijavljuju nadležnim županijskim službama za hitne situacije te nadležnim konzervatorskim odjelima.

 

Ministarstvo kulture i Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba formirat će operativne timove stručnjaka svih konzervatorskih odjela unutar Ministarstva za obilazak terena, pregled stanja i stupnja oštećenja te popisivanja štete na kulturnom dobru, kao i propisivanja konzervatorskih mjera zaštite. Jednako će se provoditi na području Grada Zagreba i na području ostalih županija koje su pretrpjele oštećenja uzrokovana nizom potresa.

 

Konzervatorski timovi će u najkraćem mogućem roku izaći na teren i na temelju protokola postupanja, konzervatorskih smjernica te u koordinaciji s Glavnim stožerom civilne zaštite RH započeti s procjenom stanja kulturnih dobara oštećenih potresom, a nakon preliminarnog pregleda zgrada od strane ovlaštenih statičara.

Utvrdit će se plan rada prema prioritetima u koja spadaju pojedinačno zaštićena kulturna dobra upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske te područje zone A kulturno-povijesne cjeline Grada Zagreba.

Centralno mjesto za prikupljanje podataka o nastaloj šteti na kulturnim dobrima za područje Zagreba je Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba.

 

 

 

Društvo hrvatskih književnika koje se nalazi na središnjem zagrebačkom trgu suočava se sa ogromnim štetama .

 

 

 

Arheološki muzej u Zagrebu  pretrpio je oštećenja zgrade i teža oštećenja stalnog postava i predmeta. U palači Vranyczany-Dobrinović na Zrinjevcu, radu bečkog arhitekta Otta von Hofera za obitelj Vranyczany-Dobrinović, izgrađenoj 1879. godine, a u kojoj se nalazi Arheološki muzej u Zagrebu, pojavile su se pukotine na vanjskom dijelu zgrade i ustanovljena je pojava brojnih napuklina u unutrašnjosti zgrade.

 

 

 

Gornjogradska palača Amadeo, dom Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, teško je stradao u snažnom potresu koji je  pogodio Zagreb.

Muzej je pretrpio velika oštećenja na 1. i 2. katu zgrade, oštećen je stalni postav poznat generacijama posjetitelja kao i eksponati s aktualnih izložbi. Najstariji prirodoslovni muzej u Hrvatskoj tako dijeli tužnu sudbinu brojnih muzejskih i kulturnih institucija smještenih u nepokretnoj spomeničkoj baštini Grada.

 

 

Kadrovi su to koji nažalost i pokazuju i ulaganje u hrvatsku kulturu , ali i institucije koje i ovako jedva opstaju. Možda će  nakon ovoga svega hrvatska kultura dobiti sredstva koja zaslužuje s obzirom na to u kojoj mjeri puni državni proračun , a koliko joj se zapravo vraća.