Knjiga Mire Gavrana “Četiri priče i jedna komedija” objavljena u Nizozemskoj

Unatoč pandemiji koronavirusa COVID-19 koja je pogodila gotovo cijeli svijet izdavačka  kuća KLIN iz Amsterdama objavila je knjigu Mire Gavrana “Četiri priče i jedna komedija” na nizozemskom jeziku u prijevodu Sanje Kregar i  Emme Kosanović.

 

„Sretna sam što unatoč ovim teškoćama s kojima se suočava cijeli svijet, izdavačka kuća KLIN nastavlja svoju suradnju s najprevođenijim i u kazalištu najizvođenijim hrvatskim piscem. Ova jedinstvena knjiga svojevrsni je izbor iz bogatog opusa plodnoga autora, koji je nastajao protekla četiri desetljeća“ rekla je tim povodom Urednica  i prevoditeljica Sanja Kregar.

 

Urednica Sanja Kregar  za ovu knjigu  je odabrala oveću pripovijest “Tomislav napušta Zagreb”,  kratke priče “Spašavanje medvjeda” , “Hrvatski disident” ,  “Ili žena ili muž”, te komediju “Lutka”, koja je u Nizozemskoj premijerno izvedena 2018.godine.

 

Naslovnica: Izdavačka kuća Klin, Amsterdam , travanj 2020.

 

 

„Gavran svojim tekstovima daje poseban uvid u ljudsku psihu, na majstorski način zavodeći svoje čitatelje. Jedinstvenost ove knjige je i neočekivani spoj proze i drame, a takva mješavina Gavranovih djela koliko znadem nije ostvarena niti u jednoj njegovoj knjizi od preko 200 različitih izdanja koliko su njegove knjige imale u Hrvatskoj i diljem svijeta. Pošto je Gavran uspješan i kao  prozaik i kao dramatičar, činilo mi se da ga ovdje treba predstaviti u toj njegovoj dvostrukosti. Uvjerena sam da će ova knjiga naići na topao prijem u ovdašnje kulturne javnosti , a pošto je riječ o tekstovima koji prikazuju hrvatsku suvremenost,  kroz njih će se Nizozemcima približiti i sama Hrvatska“ dodala je.

 

Izuzev pripovijesti “Tomislav napušta Zagreb” koju je prevela Emma Kosanović, ostale prijevode  načinila je gospođa Kregar, u čijem je prijevodu na nizozemskom prije sedam godina objavljen i  Gavranov roman “Kafkin prijatelj” koji je ondje imao i ponovljeno izdanje, naišavši na iznimno topao prijem u nizozemskih čitatelja.

 

Predstavljanje knjige Mire Gavrana trebalo se održati ovoga svibnja u Amsterdamu u nazočnosti autora, ali je zbog pandemije korona virusa za sada odgođeno, održat će se čim okolnosti to dopuste.