“Mala dramska biblioteka” Teatra &TD i SCZG objavila knjigu “Donor i druge drame” autora Branka Ružića

Epidemija koronavirusa koliko je nanijela štete u kulturnom sektoru počela je poticati kulturne djelatnike na stvaralaštvo, pa je tako s ciljem usmjeravanja reflektora na ponajbolje tradicije Teatra &TD-a pokrenuta Mala dramska biblioteka koja je predstavila knjigu Donor i druge drame , hrvatskog autora Branka Ružića.

 

Teatar &TD i Studentski centar u Zagrebu odlučili su pokrenuti Malu dramsku biblioteku što je obradovalo javnost , ali i hrvatske književnike. Član Uredničkog savjeta biblioteke Miro Gavran, tim povodom je izjavio:

“Obradovalo me što su Teatar &TD i Studentski centar u Zagrebu odlučili pokrenuti ovu biblioteku, jer malo je izdavača u Hrvatskoj koji tiskaju dramsku literaturu, te sam se s kolegom Matom Matišićem rado odazvao pozivu da budemo dio savjetničkog tima uz Davora Šišmanovića.

 

S obzirom na to da je predstava Donor bila u kazališnom programu &TD-a , objavljivanje ove važne knjige je bilo i za očekivati, jer tema kojom se bavi zainteresirala je ne samo hrvatsku , već i inozemnu publiku. Upravo tako namjeravaju i nastaviti, povremeno objavljivati edicije tempirajući ih s onime što se planira na kazališnoj sceni.

 

Hrvatski scenarist i dramski pisac Branko Ružić / Fotografija: Branko Ružić, Zagreb 2019.

 

„Izlazak knjige Donor i druge drame u izdanju Dramske biblioteke Teatra &TD je potpuno nevjerojatan događaj. Očito da mi knjige moraju imati bar neku neobičnost pa je tako prva moja knjiga obavljana u Parizu, iako ondje nikad nisam živio. Ova izlazi u zbilja neobično vrijeme, vrijeme kad ljudi više misle o kataklizmi, nego o književnosti i teatru. Istinski sam se obradovao ovom događaju neprimjerenom teškim vremenima . Tri moje drame iz ove knjige su također vrlo neobičan spoj, kako po pitanju žanra, stila, mjesta i države nastanka , tako i po različitosti njihove dramske strukture. Objedinjuje ih moja želja da glumcima i publici podarim zanimljivu suvremenu priču“ rekao je tim povodom Branko Ružić.

 

Nažalost, domaća publika još nije imala prilike pogledati dramu Donor zbog epidemije COVID-19 , koja je bila planirana 2. travnja 2020. u Teatru &TD u režiji Nine Kleflin s Dijanom Vidušin i Sašom Anočićem u glavnim ulogama. Riječ je naime o drami koja govori o traumatičnom iskustvu žene silovane u logoru, a tekst je nagrađen na Leatherhead festivalu za najbolju žensku ulogu i najbolji dramski tekst.

 

„Uprizorenje naslovne drame Donor u Teatru &TD je pandemija malo odgodila, iako su glumačke probe Dijane Vidušin i Saše Anočića pod budim okom Nine Kleflin već bile u punom zamahu, a ja sam već imao kupljenu avionsku kartu za dolazak iz Londona na zagrebačku premijeru. . U zadnje vrijeme u Hrvatskoj radim vrlo malo, pa sam sretan što se ovom knjigom ponovno više vežem uz hrvatski kulturni prostor, pogotovo uzmemo li u obzir da knjige drama obogaćuju i kazališni i književni svijet. Osjećam istinsku zahvalnost prema svima koji su pomogli da ova knjiga izađe iz tiska usprkos svim okolnostima i držim je najljepšom mogućom najavom &TD-ovoj premijeri koju nestrpljivo iščekujem“ dodao je Branko Ružić .

 

Kako se ističe u najavi , knjiga sadrži tri kazališna teksta, pored naslovnog Donora koji je svoju uspješnu praizvedbu imao u Engleskoj, tu je drama Bolje sutra svojedobno praizvedena u HNK Split, te do sada neizvođeni tekst Stipe. Naslovna drama Donor krajem prošle godine tiskana je kao knjiga u Parizu, a prevedena je i na njemački jezik. Bilo je predviđeno da se ova knjiga promovira na dan hrvatske premijere u Teatru &TD, ali zbog poznatih nesretnih okolnosti knjiga kreće u svoj život nešto prije predstave Donor.

 

„Drago mi je da je autor prve knjige upravo Branko Ružić, uspješni televizijski i filmski scenarist, koji ima sve kvalitete nužne vrsnom dramatičaru. Ružić znalački vodi dramsku fabulu, njegovi dijalozi su tečni, lako izgovorljivi i prirodni, a junaci su mu životni i prepoznatljivi. Uvjeren sam da će njegova knjiga naići na istinsko zanimanje glumaca, kazališnih redatelja, dramaturga i ravnatelja, te u konačnici na blagonaklon prijem u gledatelja“ dodao je Miro Gavran.

 

Branko Ružić je hrvatski scenarist, dramski pisac i scenaristički konzultant za područja kriptografije, diplomacije i forenzike. Proteklih godina živi i radi između Londona i Splita. Kao scenarist je radio na jedanaest serija i tri filma, a zadnji film Moj dida je pao s Marsa je prikazan na 30 festivala , a nagrađen je od Sydney-a na dalje.

 

Do kraja godine u izdanju Male dramske biblioteke planiraju izdati i zbornik najmlađih pisaca, mahom studenata dramaturgije na zagrebačkoj ADU, te knjiga drama suvremenog njemačkog autora Sebastiana Seidela, čija je predstava Hamlet For You od prošle godine na repertoaru Teatra &TD-a. Knjige će biti dostupne nakon promocije u Teatru &TD.