Zbirka koja ostavlja dojam

Natalija Vorobjova Hržić prije gotovo pet desetljeća napustila je Rusiju i u Zagreb donijela svoju karizmu i umjetničku ljepotu. Nakon što se godinama bavila glumom, Natalija Vorobjova Hržić posvetila se pisanju pa su tako, između ostalog, čitateljskoj publici dobro poznati njezini ostvaraji Zrnca pijeska na obalama vječnosti, Na galijama vjekova, a zanimljiv je i njezin roman Četveroručna sonata, nastao u suautorstvu s Lukom Paljetkom. Autorica i dalje aktivno piše i na ruskom jeziku, no i na hrvatskoj književnoj (i kulturnoj) sceni ima svoje mjesto.

Mozaik knjiga i urednik Zoran Maljković donose novu autoričinu zbirku autobiografskih priča Ništa nikada nikamo ne odlazi u kojoj Natalija Vorobjova Hržić nesebično pušta čitatelje u svoj život, u svoje moskovske godine, među svoje prijatelje, a svoje emocije ne krije nego o njima nesputano piše. Iskrenost i emocije pridonose elegantnome stilu ovoga štiva, a profinjenost izraza izbija iz gotovo svake rečenice. Autorica čitatelja vodi Moskvom, Zagrebom, New Yorkom…, progovara o ljubavima, gubitcima i sjećanjima stavljajući između korica bogat i snažan život koji svjedoči o ljepoti postojanja. Ne libi se progovoriti o onome o čemu bi drugi možda šutjeli, pokazuje nježnost i eleganciju, ali i ljudsku neiskrenost bez zadrške, stvarajući tako štivo na koje se ne ostaje ravnodušan. Velikani svjetske i hrvatske umjetničke scene na njezinim su stranicama ljudi u vrtlogu međuljudskih odnosa i života samog. Natalija Vorobjova Hržić utjelovljenje je svojega izraza; spoj erudicije, elegancije i umjetnosti, a njezino pero savršeno prenosi sve to uz iskrenu emociju.

Ne propustite pročitati ovu zbirku, upoznati umjetničku scenu iz nekog novog očišta i podijeliti s autoricom iskrene emocije. Ona nas u svoj život pušta bez zadrške, zato ćete zbirku od prve do posljednje stranice čitati u dahu i bez daha opijeni ljepotom izraza ove gotovo lirske proze.