U Modernoj Galeriji u Zagrebu predstavljen katalog izložbe “Kritička retrospektiva – Vatroslav Kuliš 1974.-2020.”

U sklopu Kritičke retrospektive Vatroslava Kuliša Moderna galerija u Zagrebu predstavila je i katalog izložbe jednog od najcjenjenijih figurativnih umjetnika.

 

Zagrebačka publika nakon popuštanja mjera od koronavirusa ima priliku u samom središtu Zagreba u prekrasnoj Vranyczanyjevoj palači na Zrinjevcu razgledati ponajbolje radove našeg vrhunskog umjetnika Vatroslava Kuliša, a izložbu prati i katalog koji je zbog epidemije covid-19 naknadno predstavljen.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb lipanj 2020.

 

„Mi smo 31.ožujka htjeli otvoriti izložbu Vatroslava Kuliša s katalogom , ali svi smo svjesni okolnosti u kojima smo se svi zatekli, tako da je to sve zajedno nama dalo mogućnost da postepeno otvaramo izložbu u svim njenim aspektima u vrijeme njenoga trajanja. Danas sa zadovoljstvom predstavljamo katalog izložbe gdje je uz moj uvodnik , tu je i središnjih tekst kustosa Milana Bešlića , kojeg je dizajnirala naša renomirana dizajnerica Sanja Bahra Krištofić, a koji predstavlja i slikom i riječju ono što je fokus izložbe , a to je Kritička retrospektiva Vatroslava Kuliša“ rekao je tim povodom Branko Franceschi, ravnatelj Moderne galerije.

 

Katalog Kritička retrospektiva Vatroslava Kuliša svojevrstan je vodič kroz izložbu , koji osim što sadrži fotografije izloženih ciklusa , otkriva povijest Kuliševog stvaralaštva.

 

„Katalog je jedan cjeloviti dokument o gotovo polu stoljetnom Kuliševom stvaralačkom putu i vrlo točno prezentira taj put počevši od radova iz 70-ih godina koju su postavili tezu o Kulišu u ono vrijeme, do onih dijela koja su dakako danas itekako prepoznatljiva, kao referenta mjesta suvremenog hrvatskog slikarstva u kojima se Kuliš prepoznaje kao jedna nezaobilazna činjenica , a to su djela iz njegovih znamenitih ciklusa.
Pri tome mislim na cikluse koji su itekako poznati hrvatskoj javnosti od Rifova koji se vežu ne Neretvu i Kornate , do radova koji su datirani u ovu godinu i koja na odličan način pokazuju tu vitalističku komponentu Kuliševoga stvaralaštva“ ističe kustos izložbe Milan Bešlić.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb lipanj 2020.

 

Oduševljenje predstavljanjem kataloga nije skrivao niti slikar Vatroslav Kuliš , koji se veselio da konačno može okupiti ljubitelje umjetnosti, ali i prijatelje na svojoj izložbi.

 

„Jako sam zadovoljan , dobar je tisak , kolor isto i nakon dugo čekanja smo došli do predstavljanja kataloga. Danas prvi put imam dojam da se nešto događa s izložbom , a razveselila me vijest koju mi je danas ravnatelj Moderne Galerije rekao , a to je da će izložba biti otvorena možda čak i do kraja srpnja“ rekao je tim povodom akademski slikar Vatroslav Kuliš

 

Retrospektivna izložba Vatroslava Kuliša uvest će Vas u jedan veliki spektar boja , ali i ciklusa koji su nastali silovitim zamasima kista stvarajući plodno kolorističko polje. Izložbu možete razgledati sve do kraja srpnja u Modernoj galeriji u Zagrebu, a katalog prati i prijevod na engleskom jeziku.