Pisac uz čije rečenice odrastaju generacije

Mato Lovrak neizostavan je književni klasik i jedno od najpoznatijih imena hrvatske dječje književnosti čija su djela ekranizirana, postavljana na kazališne daske i čitaju se već generacijama i desetljećima. Njegovo ime nosi i nagrada za najbolji roman za mladež, a romani Družba Pere Kvržice i Vlak u snijegu antologijska su djela za koja svako dijete čuje tijekom odrastanja i često su na popisima najomiljenijih dječjih naslova.

Urednik Zoran Maljković i Mozaik knjiga donose još jedan Lovrakov roman koji će nesumnjivo biti rado čitan. Roman naslovljen Slatki potok svevremena je priča o društvenim razlikama, prijateljstvu i prikaz života jednog doba. Podijeljen u nekoliko poglavlja, roman pripovijeda priču o tome kako su se upoznali i sprijateljili dječaci Vlado i Milan, na prvi pogled nespojivi. Gradsko i seosko dijete, nejak i snažan dječak, bogata trpeza i jela koja daje priroda, gradska uglađenost i seoska nesputanost prepliću se iz stranice u stranicu pokazujući da pravome prijateljstvu ništa nije prepreka. Gotovo bratski odnos dvojice dječaka opisan je i određen nizom zgoda i nezgoda koje zajednički svladaju suradnjom i međusobnim uvažavanjem. Osim opisima, karakterističnima za pripovjednu prozu, Mato Lovrak karaktere obojice dječaka ocrtava u njihovim međusobnim dijalozima povezujući ih pritom i s fizičkim karakteristikama. Oba dječaka uče lekcije o životu razvijajući snažno prijateljstvo unatoč razlikama koje bi ih na prvi pogled mogle razdvojiti. Autor opisuje selo i grad neposredno i nenametljivo, kontrastirajući ih, ali i međusobno povezujući dvojicom dječaka. Njegov jednostavan, a živopisan stil vješto dočarava dječačko prijateljstvo i njihove pustolovine, a Slatki potok zažuborit će vam u mislima.

Vlado i Milan na Slatkom su potoku naučili životnu lekciju, a od njih možete naučiti i vi (čak i ako niste više njihove dobi) ako pročitate ovaj roman i još se jednom podsjetite zašto je Mato Lovrak klasik hrvatske dječje književnosti!