Poletite s Leptirom!

Ratko Bjelčić piše i za odrasle (128 crtalica, Outsorcing anđeo), ali mladi čitatelji već godinama odrastaju uz njegova djela pisana u pjesničkoj, proznoj i dramskoj formi. Brojni se ulomci, ali i cjeloviti ostvaraji nalaze u čitankama pa tako nakon što ga upoznaju ondje, brojna djeca za njegovim djelima posežu i u knjižnicama, razvijajući tako ljubav prema pisanoj riječi i svim njezinim oblicima. Nakon nedavno objavljenog romana za mlade Junaci sa Zelenog brijega, autor u vlastitoj nakladi i pod uredničkim okom Vladimira Bakarića donosi novu čitateljsku poslasticu za djecu i mlade.

Leptir na kiši zbirka je između čijih su korica svoje mjesto pronašle priče, pjesme i igrokaz u kojima se Ratko Bjelčić posvećuje motivima ljubavi, prijateljstva, obitelji, ali i promiče humanost i temeljne ljudske vrijednosti. Pjesme su bogate dobro poznatim motivima poput obrazovanja (škole i ocjena), prvih ljubavi i dječjih maštarija, a priče nose temeljne i iskrene pouke koje u suvremenom i često surovom svijetu donose dozu humanosti, otvorenosti i razumijevanja. Autorovi junaci u igrokazu doživljavaju svakodnevnu situaciju i susreću se s aktualnim problemom kao što je ekološke osviještenost. Personificirane životinje, svakodnevne zgode, prijatelji i članovi obitelji oživjeli su u piščevoj mašti, nastanili se između korica i zasigurno će naći svoj put do polica brojne djece koja će se uživljavati u likove i uživati u čitanju. Užitku svakako pridonose i ilustracije koje je načinio David Peroš Bonnot.

Zbirkom Leptir na kiši Ratko Bjelčić ujedinio je jednostavan stil, dobro poznate motive, svakodnevnu inspiraciju i bujnu maštu. Stvorio je djelo koje potiče razmišljanje, razvija izražavanje, opisuje i prikazuje međuljudske odnose ispunjavajući tako kako pedagošku, tako i poticajnu ulogu književnosti i potvrđujući zašto je Ratko Bjelčić rado viđen u i u čitankama i u rukama mladih čitatelja.