Lovostaj, zbirka koja se ne prestaje čitati

Kvirin, Fran Galović, Goran za mlade pjesnike, prijevodi na francuski i brojna izdanja u raznim međunarodnim izborima poezije, uz pohvale kritike i publike – sve ovo opisuje mladu pjesnikinju Moniku Herceg koja polako, ali sigurno pronalazi svoje mjesto na pjesničkoj sceni hrvatske književnosti. Osim pjesničkih zbirki Početne koordinate i Vrijeme prije jezika, na njezinoj se pjesničkoj polici nalazi i zbirka Lovostaj čiji su urednici Kruno Lokotar i Marko Pogačar, a izdavač Jesenski i Turk.

U pjesničkoj zbirci Lovostaj Monika Herceg ostaje vjerna svome peru, svome stilu i ponovno utapa znanost u stihove jer je po struci fizičarka koja brojke, teoreme i prirodne pojave najljepše izražava upravo stihovima. Ne libi se spojiti biblijske motive s onima iz fizike, a flora i fauna u tome su joj od velike pomoći. Fizika se u njenim stihovima uplela i u bajku pa tako u njima oživljava kvantna Pepeljuga, a u ovoj je zbirci naglasak na motivima ženskosti te mitološkim, ali i stvarnim ženama. Među koricama Monike Herceg svoje su mjesto našle Hera, Demetra, Lise Metner, Nada Sremec, Ana Magaš…, a pjesnikinja hrabro, tankoćutno dotiče motive ljepote, poroda, očinstva, majčinstva i supružništva. U zbirci su prisutni intertekstualni momenti, a pjesnikinja stihuje i vlastito ja, govori o odnosu s poezijom, kao i o stvaralačkom procesu. Ovom je zbirkom stvoren poseban mali pjesnički svemir u koji se uranja da se upiju sve mogućnosti koje pjesništvo nudi (snažni motivi i metafore, liričnost izraza, čak i poetičnost znanstvenih spoznaja), ali da se osjeti i snaga pjesničke duše koja se ne boji zagrebati ispod površine, loviti emociju i spoznaju čak i u vrijeme lovostaja.

U zbirci pjesama Lovostaj uživat ćete, a tomu svjedoči i činjenica da je zbirka nedugo nakon prvog izdanja, doživjela i drugo te tako pokazala da je sezona lova na dobru poeziju uvijek otvorena.